Studia City, kot ga poznamo, ni več. Štefančiča bo nadomestila nova voditeljica

N1 video 03. Maj 202215:01 > 17:56 60 komentarjev
Marcel Štefančič
Borut Živulović/BOBO

Potem ko vodstvo RTV Slovenija ni želelo podaljšati pogodbe Marcelu Štefančiču, se je danes potrdilo, kar smo ugibali; vodstvo RTV se je želelo Štefančiča znebiti in se ga tudi je. Po informacijah N1 Štefančiča nazaj na TV-ekrane ne bo več, čeprav je bil pripravljen oddajo voditi tudi brezplačno. Na prigovarjanje vodstva TV Slovenija naj bi na vodenje Studia City pristala ena od voditeljic. Studio City bo zdaj dobil nov koncept in novo vizualno podobo, kar pomeni, da takšnega, kot je bil, ne bo več. Kaj bo z ostalimi zaposlenimi v redakciji te oddaje?

Po informacijah N1 je odgovorna urednica informativnega programa na TV Slovenija Jadranka Rebernik redakcijo Studia City danes obvestila, da bo dolgoletnega voditelja oddaje Studio City Marcela Štefančiča s 30. majem zamenjala novinarka in voditeljica na TV Slovenija Vida Petrovčič. Ob novi voditeljici bo oddaja dobila tudi novo vizualno podobo, ime pa naj bi ohranila.

Po informacijah N1 se lahko dosedanja ekipa Studia City do konca tedna odloči, ali bo pri novi oddaji sodelovala ali ne. Če bodo dosedanji člani ekipe sodelovanje zavrnili, to ne bo pomenilo, da bodo tudi izgubili službe, ampak bodo razporejeni na drugo delovno mesto v informativnem programu TV Slovenija za isto plačo.

Studio City z novo voditeljico in v novi podobi na ekrane prihaja 30. maja, do takrat pa naj bi novinarja Marko Milenković in Gašper Petovar ob ponedeljkih, ko je oddaja na sporedu, pripravljala “retrospektivo 33 let Studia City”.

Vida Petrovčič
Ziga Zivulovic jr./Bobo

Znano, zakaj vodstvo Štefančiču ni podaljšalo pogodbe

Danes je tudi jasno, kaj je razlog za to, da Štefančiču pogodbe o sodelovanju niso podaljšali, česar vodstvo RTV do danes ni uradno pojasnilo. Po informacijah N1 tudi urednica oddaje Alenka Kotnik do danes o tej odločitvi ni bila uradno obveščena, kljub temu da je vodstvo večkrat pozvala k pojasnilom.

Danes je znano, da je razlog za odločitev vodstva Štefančičev nastop na javni tribuni konec marca, na kateri so novinarji TV Slovenija sporočili, da niso nikogaršnji hlapci in ne bodo tiho. Takrat je aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija opozoril na stopnjevanje pritiskov tako znotraj kot zunaj javne medijske hiše, na kadrovanje, slabšanje razmer dela, žalitve in na vse večje vpletanje politike v neodvisnost novinark in novinarjev. Novinarji RTV Slovenija sicer že nekaj časa izražajo ostre proteste zaradi novonastalih razmer v javnem zavodu.

Vodstvo informativnega programa TV Slovenija je to potrdilo. Zapisali so: “Vodstvo Informativnega programa Televizije Slovenija so k posodobitvi oddaje spodbudile tudi nedavne javne izjave nekdanjega voditelja oddaje, ki jih ocenjujejo kot žaljive do zaposlenih na RTV Slovenija, del javno izrečenega pa bi lahko razumeli tudi kot grožnjo zoper posamezne zaposlene. Na RTV Slovenija smo zavezani javnosti v najširšem pomenu, prav tako pa kot javni medij in izredno pomembna institucija za demokratično družbo spodbujamo spoštljiv in argumentiran dialog, kjer ni prostora za grožnje.”

Kot smo poročali, je urednica oddaje Alenka Kotnik še včeraj sporočila, da je Štefančič pripravljen oddajo največ tri mesece oziroma do ureditve razmerij voditi tudi brez plačila. Marcel Štefančič je popoldan za Val 202 sicer napovedal, da Studio City na vsak način bo, a ne na nacionalni televiziji.

Prav danes je sicer mednarodni dan svobode medijev, ki ga zaznamuje tudi močan padec Slovenije na indeksu svobode medijev. Slovenija se je na novem indeksu, ki ga pripravlja organizacija Novinarji brez meja, namreč uvrstila na 54. mesto, kar je najslabša uvrstitev naše države doslej. Na lestvici je zdrsnila za 18 mest in se uvrstila v kategorijo “problematičnih” držav. K padcu so močno prispevali tudi politični pritiski na Slovensko tiskovno agencijo (STA) in RTV Slovenija.

“Če pade Marcel, pade Studio City”

Na dogodku, ki ga je ob dnevu svobode medijev organiziral Sindikat novinarjev Slovenije, je Štefančič dejal, da vodstvo RTV z njim pogodbe ni želelo podaljšati zaradi njegovega “neprimernega obnašanja”, potem pa naštel, da se tudi njemu zdi neprimernih več potez vodstva RTV. Med njimi je omenil ukinitev oddaj Politično, Globus in Točka preloma, pa tudi prekinitev predvajanja Studia City.

Po besedah Marcela Štefančiča je neprimerna tudi neodzivnost odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenije Jadranke Rebernik, ki da ni odgovarjala na elektronska sporočila urednice Studia City. “Zares neprimerno je, da kot odgovorna urednica nastopa in odstavlja oseba, ki jo je ob imenovanju podprlo le 21 odstotkov zaposlenih. Zares neprimerno je, da vodstvo te slavne, mogočne hiše ne plačuje kolumnistov Studia City in da zdaj z mano noče podaljšati pogodbe,” je dejal Štefančič.

Štefančiču je v imenu ustvarjalcev oddaje podporo izrazila urednica oddaje Alenka Kotnik in dejala, da so zavezani in odgovorni zgolj javnosti, ki pa se je z več kot 40 tisoč podpisi že izrekla za vrnitev Štefančiča kot voditelja. “Če pade Marcel, pade Studio City. Če pade Studio City, pade javna RTV,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje