Marcel Štefančič bo oddajo Studio City vodil zastonj

Slovenija 02. Maj 202211:35 > 18:45 26 komentarjev
marcel štefančič
Borut Zivulovic/Bobo

Po tem, ko vodstvo RTV Slovenija voditelju oddaje Studio City Marcelu Štefančiču ni podaljšalo pogodbe, je urednica oddaje Alenka Kotnik sporočila, da bodo oddajo rešili tako, da jo bo Štefančič "do ureditve razmerij oziroma največ tri mesece vodil brez plačila."

Voditelj oddaje Studio City na Televiziji Slovenija Marcel Štefančič bo oddajo vodil brez plačila, je danes sporočila urednica oddaje Alenka Kotnik. Dogovor bo veljal največ tri mesece oziroma do ureditve razmerij, s tem pa bo Štefančič omogočil, da “oddaja normalno poteka naprej in da ne pride do nepopravljive škode za zavod RTV Slovenija,” je obrazložila.

“Marcelu Štefančiču se zahvaljujem za njegov prispevek k ureditvi in umiritvi stanja ter zaščiti interesov oddaje in zavoda RTV Slovenija,” je v sporočilu za javnost dodala urednica oddaje Kotnik. Pravi, da je s Štefančičem v preteklih dneh opravila več pogovorov, odločitev pa sta sprejela danes. Na današnjo novico se je na Twitterju že odzval predsednik nadzornega sveta RTVS Borut Rončević. “Potrebno je preveriti, če to ni delo na črno. Točka za naslednjo sejo nadzornega sveta RTV,” je zapisal.

Spomnimo, da je nekaj oddaj Studio City zaradi predvolilnih soočenj na TV Slovenija odpadlo, po enomesečnem premoru pa se bo priljubljena oddaja na televizijske zaslone vrnila prihodnji ponedeljek, 9. maja. A kot smo poročali, vodstvo RTV Slovenija voditelju oddaje ni podaljšalo pogodbe. V redakciji Studia City namreč delajo trije honorarni sodelavci, eden od njih pa je tudi Štefančič. Njihove pogodbe o sodelovanju, ki se na RTV Slovenija sklepajo za tri mesece, so potekle 31. marca, za april pa jih niso sklepali, ker ni bilo oddaje. Ko jih je bilo nedavno le treba podaljšati, pa je vodstvo pogodbi za dva izmed honorarcev odobrilo, Štefančičeve pa ne.

Redakciji Studia City so sicer na RTV zagotovili, da sprememb v oddaji ne bo, a so se začele dogajati. Kot je on novici, da mu pogodbe niso podaljšali, dejal tudi Štefančič, nima uradnih pojasnil, zakaj je niso. Vse bolj pa je postajalo jasno, da se želi vodstvo RTV Slovenija Štefančiča znebiti.

“Ne vem, kakšni so načrti vodstva za nadaljevanje oddaje,” je takrat dejal Štefančič in ocenil, da gre le za nadaljevanje dogodkov preteklih dveh mesecev. “Takrat so Studio City preprosto izklopili, ta odločitev (nepodaljšanje pogodbe, op. p.) nas ni presenetila, šokirani smo. Zgroženi smo. Studio City je oddaja s kultnim statusom in je ena najbolj gledanih informativnih oddaj,” je še povedal.

Vodstvo RTV do tega trenutka uradno ni pojasnilo, zakaj Štefančiču niso podaljšali pogodbe, se pa ugiba, da zaradi njegovega nastopa na javni tribuni novinark in novinarjev, na kateri so novinarji TV Slovenija sporočili, da niso nikogaršnji hlapci in ne bodo tiho. Takrat je aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija opozoril na stopnjevanje pritiskov tako znotraj kot zunaj javne medijske hiše, na kadrovanje, slabšanje razmer dela, žalitve in na vse večje vpletanje politike v neodvisnost novinark in novinarjev.  Novinarji RTV Slovenija sicer že nekaj časa izražajo ostre proteste zaradi novonastalih razmer v javnem zavodu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje