Subvencioniranje vrtca za drugega otroka: vlada si je premislila

Slovenija 02. Dec 202305:39 9 komentarjev
vrtec
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Osnutek pravkar potrjenih proračunskih dokumentov za prihodnje leto je predvideval občutno zmanjšanje postavke, s katere država staršem plačuje vrtec za drugega in nadaljnje otroke. Minister Darjo Felda je oktobra napovedoval zmanjšanje subvencij vrtca za drugega in nadaljnje otroke, kar pa se zdaj očitno ne bo zgodilo.

Predlog proračuna za prihodnje leto, ki ga je vlada oktobra poslala v državni zbor (DZ), je kazal drastično zmanjšanje denarja na postavki predšolske vzgoje, namenjene povečanju vključenosti otrok v vrtce.

Lanska in letošnja poraba za ta ukrep je okoli 60 milijonov evrov, prihodnje leto bo na voljo 41 milijonov evrov.

Kot smo pisali, s te postavke država financira vrtec za drugega in nadaljnje otroke.

Minister Darjo Felda je potem ob predstavitvi proračunskih dokumentov na matičnem odboru DZ za izobraževanje pojasnil, da bo ministrstvo zamrznilo ukrep vlade Janeza Janše, ki je septembra 2021 uvedel 100-odstotno subvencijo za drugega vključenega otroka, ter subvencijo zmanjšal na 70 odstotkov.

Minister Felda je dejal, da se zavedajo, da bo to nekatere prizadelo, a je to njihov prispevek za tiste otroke, ki so bili v ujmah najbolj prizadeti.

Ideja v okviru zakona o obnovi

A na ministrstvu zdaj, ko je proračun potrjen, pravijo, da jim je za to uspelo zagotoviti 28,7 milijona evrov ter da tu ni predvidenih zakonskih sprememb.

“Kot možnosti za začasno omejevanje ravni izdatkov na področju vzgoje in izobraževanja v okviru zakona o obnovi je bila sicer omenjena sprememba na področju državnih subvencij za predšolske otroke v vrtcih, ki naj bi se vrnile na raven pred 1. septembrom 2021, vendar pa to v zakonu ni bilo realizirano,” so nam povedali.

Kot je razumeti, torej ni pričakovati sprememb na področju subvencioniranja vrtca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje