Sum afriške kuge pri divjem prašiču s Pohorja

Slovenija 27. Sep 202111:14 > 12:38 0 komentarjev
Divji prašič
Profimedia

Lovci sumijo, da gre pri poginulem divjem prašiču, ki so ga našli v občini Ribnice na Pohorju, za prisotnost afriške prašičje kuge. O primeru je bila obveščena Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Do zdaj afriške prašičje kuge v Sloveniji še niso potrdili.

Da so lovci Lovske družine Podvelka v nedeljo zjutraj na območju naselja Zgornji Lehen na Pohorju v občini Ribnica na Pohorju našli poginulega divjega prašiča, je poročal center za obveščanje. Ta je navedel tudi, da je bil poleg omenjene uprave o tem obveščen še dežurni higienik veterinarsko-higienske službe, ki bo kadaver prevzel in prepeljal v za to namenjene prostore.

Na pojasnila pristojnih, kakšne so bile nadaljnje aktivnosti v zvezi s kadavrom in kdaj predvidoma bodo znani izsledki analiz o sumu na prisotnost afriške prašičje kuge, STA še čaka.

Za afriško prašičjo kugo ni cepiva

Afriška prašičja kuga je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva. Bolezen ne pomeni nevarnosti za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi.

Bolezen v Sloveniji še ni bila ugotovljena, vendar pa predstavlja njeno širjenje z vzhoda Evrope proti zahodu vse večje tveganje tudi za populacije domačih in divjih prašičev v Sloveniji, je navedeno na spletni strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!