Sum zlorabe položaja: NPU opravlja 25 hišnih preiskav

Slovenija 01. Mar 202316:58
Policijski avto
N1

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v več krajih po Sloveniji opravlja hišne preiskave in druge operativne aktivnosti. Kot so sporočili z generalne policijske uprave, med drugim preiskujejo sum zlorabe položaja v gospodarski družbi. Za zdaj niso pridržali nikogar.

NPU danes izvaja “večje število operativnih aktivnosti”, med drugim 25 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju policijskih uprav (PU) Ljubljana, Novo mesto in Nova Gorica, so sporočili z generalne policijske uprave (GPU).

Preiskujejo sum storitve štirih kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pomoči pri storitvi tega kaznivega dejanja ter kaznivega dejanja oviranja pravosodnih in drugih organov.

Kot so zapisali, so bila kazniva dejanja zlorabe položaja storjena na škodo gospodarske družbe z območja PU Ljubljana. “Osumljenih je 14 fizičnih oseb, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na 14 fizičnih oseb in 11 pravnih oseb”. “Nobena fizična oseba ni bila pridržana, so še pojasnili na GPU.

Skupna protipravna premoženjska korist, ki je bila pridobljena s storitvijo navedenih kaznivih dejanj, znaša preko 720.000 evrov. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je predpisana kazen zapora od enega do osmih let.

Pri izvajanju hišnih preiskav in ostalih preiskovalnih aktivnostih sodeluje skupno 51 preiskovalcev NPU in 38 kriminalistov iz policijskih uprav Ljubljana, Novo mesto in Nova Gorica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.