Švarc Pipan: Dikaučičev predlog je v nasprotju z uredbo EU

Slovenija 25. Nov 202112:40 > 13:30 4 komentarji
Dominika Švarc Pipan
Borut Živulović/BOBO

Potem ko je pravosodni minister Marjan Dikaučič v vladno proceduro vložil predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu, s katerim bi med drugim prenehalo imenovanje včeraj postavljenih evropskih delegiranih tožilcev, je predlog naletel na ostre odzive opozicije. LMŠ je v parlamentarni postopek vložila svoj predlog, podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan pa je pojasnila, da bi bil Dikaučičev zakon v nasprotju z uredbo EU, ki je nadrejena nacionalni zakonodaji. V Levici se medtem sprašujejo, ali je predlog ministrovo plačilo premierju za prestano interpelacijo.

“Iskreno lahko priznam, da me je nov vladni predlog zelo razžalostil. Ni me sicer presenetil, ker očitno vladna domišljija ne pozna meja, sem pa iskreno razočarana, da smo od vlade Janeza Janše priča še enemu nehigieničnemu poskusu podrejanja tožilstva,” je dejala Tina Heferle iz vrst LMŠ po tem, ko je pravosodni minister Marjan Dikaučič v vladno proceduro vložil predlog spremembe zakona o državnem tožilstvu (ZDT).

Heferle ocenjuje, da se s predlogom posmehujejo državnemu tožilstvu in njihovim temeljnim vrednotam, nevaren pa je tudi za vladavino prava in neodvisnost tožilstva.

“Ministru predlog daje možnost, da h kandidaturi povabi celo kandidate, ki se na javni poziv ne bodo prijavili. Najbolj sporno pa je, da se ključna vloga pri odločanju jemlje tožilskemu svetu, ki je strokovni organ, in daje vladi, ki je politični organ,” je še povedala.

“Včeraj je minister Dikaučič s figo v žepu čestital imenovanima tožilcema, saj je v isti sapi že pisal predlog, ki bi tožilca spravil ob njuno funkcijo. Takšnega nemoralnega početja smo že vajeni, se pa s tovrstnim početjem ne smemo sprijazniti,” je poudarila Heferle.

Tudi sama je – kot že predsednik LMŠ Marjan Šarec – povedala, da poskušajo s tem, ko so v parlamentarno proceduro vložili svoj predlog sprememb, preprečiti oziroma upočasniti sprejemanje Dikaučičeve novele.

SD: Zakon v nasprotju z uredbo EU

“Gre spet za neverjetno pravno gimnastiko te vlade, ki si podreja vse institucije in vrednote pravne države ter krši tako slovenski kot evropski ustavni red,” je predlog komentirala podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan.

Uredba, ki vzpostavlja evropsko javno tožilstvo (EJT), določa tudi, da je EJT neodvisno. Tudi postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev mora biti zato tak, da neodvisnost zagotavlja, je pojasnjevala.

“Evropska delegirana tožilca je mogoče razrešiti samo s soglasjem evropskega glavnega tožilca. Očitno se Slovenija želi pridružiti državam, kot sta Poljska in Madžarska, ki se krčevito upirata neodvisnemu nadzoru,” je še razložila Švarc Pipan.

Vsak nacionalni zakon ali njegove določbe, ki bi bile v nasprotju z uredbo, so pravno podrejene uredbi EU in posledično neveljavne, je še dodala.

Na družbenem omrežju Twitter se je odzval tudi predsednik državnega zbora (DZ) Igor Zorčič.

“To, kar se dogaja, je smešno. Vlada se smeši ne samo pred domačo strokovno javnostjo, temveč tudi pred evropskim delegiranim tožilstvom, pred EU in svetom. V stranki SAB smo zadovoljni z imenovanjem tožilcev in prepričani smo, da ga s temi patetičnimi poskusi ni mogoče preprečiti,” je dejala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. 

Je pa to delovanje po besedah Kociper “še en poskus rušenja naše demokratične ureditve, podrejanja ene od vej oblasti ter podrejanja tožilstva, ki bi moralo biti samostojno in neodvisno”.

“Ko bodo stranke demokratične opozicije zmagale na naslednjih volitvah, bomo vse te sporne zadeve revidirali in postavili nazaj, tako kot morajo biti,” je napovedala.

V Levici se sprašujejo, ali gre za poplačilo SDS

“Gospod Dikaučič je nekdo, ki je osumljen davčne utaje in poneverbe listin, zato nas ne preseneča, da so na ministrstvu pripravili predlog, ki je zelo verjetno v nasprotju z vsako ustrezno proceduro in pravnim postopkom,” je izpostavil vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec.

“Pravila EJT so zelo jasna, zato je to, kar predlaga vlada, popolnoma brezpredmetno in bolj kot ne kaže na to, kako daleč so pripravljeni iti v rušenju vsakega postopka,” je nadaljeval. Vprašal se je, ali gre za ministrovo poplačilo dolga SDS in predsedniku vlade za prestano interpelacijo.

Tudi Matej T. Vatovec verjame, da bosta evropska tožilca opravila svoj petletni mandat, bolj problematično pa se mu zdi “vladno razumevanje našega pravnega sistema”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje