Svet Evrope kritičen tudi do Slovenije glede izvajanja istanbulske konvencije

Slovenija 26. Jun 202209:53 1 komentar
duševno zdravje otrok, igrala, gugalnica, igrišče
Bor Slana/BOBO

V več državah v Evropi so žrtve nasilja v družini in otroci premalo zaščiteni, v poročilu za lani ugotavlja strokovna skupina Sveta Evrope Grevio, ki preverja spoštovanje konvencije sveta proti nasilju v družini oz. t. i. istanbulske konvencije. Ponekod, tudi v Sloveniji, nasilje med štirimi stenami ne vpliva na odločanje o skrbništvu, so kritični.

Prav tako po zakonodaji v Sloveniji nasilje v družini nima vpliva na odločanje o stikih med otrokom in staršema, so ugotovitve Grevia iz poročila, objavljenega sredi junija, povzeli v Svetu Evrope. V skupini držav s tako zakonodajo so po njihovih navedbah še Albanija, Belgija, Italija, Monako, Poljska in San Marino.

Kot so spomnili, morajo države po konvenciji o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima, t. i. istanbulski konvenciji, zagotoviti, da se družinsko nasilje upošteva pri odločanju o skrbništvu nad otrokom in o njegovih stikih s staršema. To je po njihovem pojasnilu mogoče izvesti na več načinov, denimo z umestitvijo takšne zahteve v zakonodajo ali z izmenjavo informacij med policijo in socialno službo.

Po ugotovitvah Grevia sodniki v Črni gori, Franciji, Italiji, na Nizozemskem, Portugalskem in v San Marinu pri odločanju o skrbništvu in o stikih ne preverijo, ali gre v obravnavanih primerih za nasilje v družini. Ocene tveganja ne opravijo niti sami niti je ne zahtevajo od pristojnih, da bi na tej podlagi lahko odločili v otrokovo najboljšo korist.

V Srbiji zakonodaja ne priznava škode, ki jo otroku povzroči navzočnost pri nasilju v družini, na Poljskem pa tovrstne škodljive posledice na otroka niso sistematično upoštevane pri odločanju o stikih, ugotavlja poročilo.

Nasprotno pa številne evropske države priznavajo, da se otrokom, ki so priče družinskega nasilja, povzroča velika škoda. V teh državah je tudi obvezno, da se sumi in potrjeni primeri družinskega nasilja vpričo otrok prijavijo ustreznim službam.

V Črni gori in Italiji za družinsko nasilje pred očmi otrok veljajo strožje kazni, v Italiji in na Nizozemskem pa je nasilje nad žensko vpričo otrok pravno izenačeno z zlorabo otrok. V Andori in Črni gori izvajanje nasilja vpričo otrok obravnavajo podobno kot izvajanje nasilja nad njimi. Glede na to jim je po zakonu treba nuditi enako raven zaščite in podpore.

Zakonodaja v Andori pa kot žrtve nasilja opredeljuje ne samo ženske, ki so bile dejansko žrtve, ampak tudi njihove otroke, tako da oboji lahko dobijo socialno, psihološko in zdravstveno pomoč.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje