Svet RTVS bo o soglasjih k imenovanju direktorjev odločal 17. oktobra

Slovenija 06. Okt 202319:30 2 komentarja
rtvs
Foto: Borut Živulović/BOBO

Svet RTVS bo o soglasju k imenovanju direktorjev in odgovornih urednikov na javni radioteleviziji odločal 17. oktobra.

Svet RTV Slovenija bo o soglasjih k imenovanju Ksenije Horvat za direktorico TV Slovenija, Mirka Štularja za direktorja Radia Slovenija in Kaje Jakopič za direktorico digitalnih vsebin odločal 17. oktobra.

Odločal bo tudi o soglasjih k imenovanju Polone Fijavž in Danijela Posleka za v. d. odgovornih urednikov.

Uprava zavoda je svet v četrtek zaprosila za podajo petih soglasij, je danes povedal predsednik sveta Goran Forbici. Pred tem je namreč končala obravnavo vlog na ponovljene razpise za direktorje Televizije Slovenija (TVS), Radia Slovenija in digitalnih vsebin in vse tri programske direktorje tudi imenovala.

Razpisni postopek za direktorje so ponovili, ker naj bi razpisna komisija ugotovila, da je več prijavljenih kandidatov v prvem razpisnem postopku oddalo nepopolne prijave. Rok za prijavo na ponovljeni razpis se je iztekel 26. septembra.

Svet bo po besedah njegovega predsednika na seji sredi oktobra odločal tudi o soglasju k imenovanju Polone Fijavž za v. d. odgovorne urednice informativnega programa prvega programa TVS in o soglasju k imenovanju Posleka za v. d. odgovornega urednika uredništva prvega programa Radia Slovenija.

Fijavž je postala v. d. odgovorne urednice, potem ko je Jadranka Rebernik 19. septembra podala odstopno izjavo.

Člani uredništva so se o imenovanju Polone Fijavž izrekali 28. septembra. Pozitivno mnenje ji je izreklo 59 upravičencev oz. 98,33 odstotka tistih, ki so podali mnenje. Vseh članov uredništva pa je 134.

Odgovorne urednike programov v skladu z zakonom o RTVS imenuje in razrešuje uprava na predlog programskih direktorjev. Za mesta odgovornih urednikov programov ti direktorji izvedejo javne razpise. Direktorji se pred podajo predloga o imenovanju odgovornega urednika posvetujejo o kandidatih za odgovornega urednika s programskimi delavci v uredništvu, za katero bo odgovorni urednik imenovan.

Če direktorji ne pridobijo pozitivnega mnenja večine programskih delavcev v uredništvu, mora uprava za imenovanje takega kandidata pridobiti soglasje sveta. V tem primeru ima uredništvo pravico predlagati svetu v soglasje svojega kandidata za odgovornega urednika, ki se je javil na javni razpis.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje