Svet RTVS na njegovo željo razrešil Simona Karduma

Slovenija 10. Jan 202407:23 > 20:43 2 komentarja
Simon Kardum.
Simon Kardum. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na izredni seji razrešil člana uprave zavoda Simona Karduma, ki je svoj odstop podal konec decembra.

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na izredni seji razrešil člana uprave zavoda Simona Karduma.

Kardum je odstopno izjavo podal 29. decembra, v njej pa ocenil, da ni več v položaju, ko bi lahko učinkovito prispeval k uresničevanju poslanstva in vizije javnega medijskega servisa ter uresničeval naloge, ki so pred njim. Kardum je izrazil upanje, da se bo pomena zavoda nekoč zavedala tudi politika. Predsednik uprave Zvezdan Martić pa je dejal, da so tudi po Kardumovi zaslugi “obrnili vlak” v drugo smer, saj ugled zavodu raste.

“Čeprav ugotavljam, da je šlo za spodletelo srečanje v smislu razkoraka med pričakovanji in tudi mojo kondicijo, da ne rečem mojim razočaranjem nad tem posebnim javnim zavodom, želim hiši vso srečo,” je na današnji izredni seji sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) dejal Kardum. Upa, da bo nekoč nastopil trenutek, da se bo pomena zavoda zavedala tudi politika. “To ni stvar politične volje, to je stvar politične obveznosti,” je opozoril.

Martić je obžaloval njegovo odločitev, a jo, kot je poudaril, spoštuje in sprejema. “V teh dobrih štirih mesecih, kar smo sodelovali, smo uspeli vlak obrniti v drugo smer. Ugled RTVS raste, zadnji podatki kažejo, da poslušanost radia in gledanost televizije rasteta, obisk spletnega portala raste,” je naštel. “Končno se dogajajo pozitivni trendi, iz hiše prihajajo pozitivne novice,” je dodal.

“Smo na pravi poti in del zaslug je tudi tvoj, za kar se ti zahvaljujem in ti želim vse dobro na tvoji nadaljnji poti,” je dejal Kardumu.

Predsednik sveta Goran Forbici je povedal, da bo zadnji dan, ko bo Kardum še član uprave, četrtek. Po njegovih besedah bo s petkom uprava tričlanska, a bo še vedno sklepčna. Po njegovem pojasnilu je po veljavni ureditvi predsednik uprave tisti, ki posreduje predlog za novega člana uprave. Martić je pri tem napovedal, da bo predlog posredoval svetu zavoda najkasneje v treh tednih.

Svet RTVS je Karduma imenoval na Martićev predlog 19. julija, uprava pa je delo začela 17. avgusta. V upravi sta zdaj poleg Martića ostala še Andrej Trček in delavski direktor Franci Pavšer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje