Anžeta Logarja naj bi iz člana spremenili v podpornika SDS. Kaj to pomeni?

Slovenija 14. Jun 202416:17 > 15. Jun 2024 08:37 28 komentarjev
Anže Logar
Foto: PROFIMEDIA

Svet SDS naj bi na sobotni seji v Šentvidu pri Stični spremenil statut stranke, s tem pa omogočil, da neposlušne poslance Anžeta Logarja, Evo Irgl in Dejana Kaloha črtajo iz članstva oziroma jim dodelijo status podpornikov. To pa pomeni, da se Logarjevi namigi, da bi se na naslednjem kongresu utegnil potegovati za predsednika SDS, ne bi mogli uresničiti.

V začetku februarja so poslanci SDS dobili v podpis zavezo, da bodo stranki ostali zvesti do konca mandata. Zavezo je podpisalo 24 poslancev SDS, Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh pa so podpis zavrnili.

Logar je tedaj dejal, da potrditev politične usmeritve, ki naj Sloveniji vrne optimizem in pravo smer, “ne zahteva podpisovanja nobenih izjav, temveč iskreno željo po skupnem ustvarjanju prihodnosti in razumevanje ter spoštovanje drug drugega”.

Sledila je izključitev trojice poslancev SDS iz vseh delovnih teles državnega zbora, s predlogi poslanske skupine jih ne seznanjajo več, v parlamentarni dvorani so se morali presesti v ozadje … A s tem sankcij za neposlušne poslance SDS očitno še ni konec. S spremembami statuta, ki naj bi jih sprejeli na sobotni seji sveta največje opozicijske stranke, naj bi namreč omogočili, da se Logarja, Irgl in Kaloha črta iz članstva oziroma se jim dodeli status podpornikov.

Anže Logar, Janez Janša
Janez Janša in Anže Logar na večer drugega kroga predsedniških volitev (Foto: PROFIMEDIA)

Sedanji statut SDS določa, da članstvo v stranki preneha z izjavo člana o izstopu, z njegovo izključitvijo pa tudi s črtanjem iz članstva. Do črtanja med drugim pride, če se po izvolitvi na funkcijo poslanec ali svetnik ne vključi v poslansko oziroma v svetniško skupino SDS ali iz nje izstopi. Prav tako je lahko član črtan, če kandidira na konkurenčni listi kandidatov.

Ob tem je tudi zapisano, da lahko organ, ki je sprejel sklep o črtanju člana, tega vnovič sprejme v strankine vrste, ko razloga, zaradi katerega je bil črtan, ni več.

V soboto pa naj bi svet SDS v statut dodal še en razlog za črtanje člana. Do tega bi po novem lahko prišlo tudi, če poslanec Slovenskih demokratov v državnem zboru, v Evropskem parlamentu ali državni svetnik iz vrst SDS zavrne podpis zaveze “o delovanju v okviru poslanske oziroma svetniške skupine do konca tekočega mandata” ter zaveze, da do konca mandata ne bo “kandidiral na listah drugih strank”. V statut torej vnašajo sankcijo prav za ravnanje omenjene trojice poslancev. Predlagane spremembe statuta pa dopuščajo možnost, da pristojni organ stranke člana, ki zavrne podpis zaveze zvestobe stranki, ne črta iz članstva, temveč njegov status iz člana “spremeni v podpornika”.

In kaj prinaša status podpornika? Kot je določeno v že veljavnem statutu, je podpornik vabljen na seje konferenc občinskega oziroma mestnega odbora in druge javne dogodke SDS, prav tako lahko razpravlja in daje pobude na sejah drugih organov SDS. Nima pa glasovalne oziroma volilne pravice. “Podpornik ne more kandidirati za funkcije v SDS,” je izrecno navedeno v statutu.

To pa pomeni, da se Logar, ki mu imajo očitno namen dodeliti status podpornika SDS, na kongresu stranke čez leto dni ne bo mogel potegovati za njenega predsednika, na kar je v zadnjem času sicer nekajkrat namigoval.

SDS smo vprašali, ali statut spreminjajo z namenom, da bi Logarja, Irgl in Kaloha črtali iz članstva oziroma jih spremenili v podpornike ter kdaj bi lahko to izvedli. Odgovora nismo dobili.

Po besedah naših virov pa naj se “sankcioniranje” še ne bi zgodilo v soboto. Kot pravijo, namreč spremenjeni statut ne more veljati za nazaj, zato bi morala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec poslance ponovno pozvati, naj podpišejo zavezo o zvestobi do konca mandata, šele ponovna zavrnitev tega podpisa pa bi omogočila nadaljnje ukrepanje.

Glede na dosedanje ravnanje in izjave omenjene trojice poslancev sicer tega, da bi se ti tokrat premislili in zavezo podpisali, ne gre pričakovati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje