Svetniki zavrnili izbiro vodstva RTVS – odvetnika Matoza nočejo za svetovalca

Slovenija 12. Jun 202309:24 16 komentarjev
Franci Matoz
Srdjan Živulović/BOBO

Vodstvo RTV Slovenija je za pravno svetovanje novemu svetu javne radiotelevizije izbralo hišnega odvetnika Janeza Janše in SDS Francija Matoza, vendar pa je svet RTVS soglasno sklenil, da storitev odvetniške družbe Matoz ne bo uporabljal. Pridobili smo informacije, kako nenavadno nizko ceno je postavil Matoz in na kateri odvetniški pisarni se je vodstvo javnega zavoda še obrnilo.

Kot je na četrtkovi seji sveta RTV Slovenija priznal njegov predsednik Goran Forbici, so se svetniki na ponedeljkovi konstitutivni seji pri proceduralnih oziroma pravnih vprašanjih “pogosto lovili”, saj jim “ni bila na voljo sicer samoumevna in pričakovana hišna podpora strokovnih služb”. Vodstvo javne radiotelevizije je nato obljubilo, da bo svetu RTVS priskrbelo zunanjo pravno pomoč.

V petek je tako Forbici prejel dopis vršilca dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije, ki ga je vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough pooblastil za nadomeščanje v času dopusta. V njem je Urbanija zapisal, da je bila za svetovanje svetu javne radiotelevizije izbrana odvetniška družba Matoz. Kot razlog je navedel, da je ta družba postavila najnižjo ceno, in sicer 50 evrov na uro brez DDV, javni zavod pa da mora izbrati najcenejšega ponudnika. Vendar pa svetniki nad pravno pomočjo Francija Matoza, hišnega odvetnika prvaka SDS Janeza Janše in njegove stranke, očitno niso navdušeni. Na dopisni seji so namreč sklenili, da svet RTVS storitev odvetniške družbe Matoz ne bo uporabljal.

Matoz sicer, kot so poročali mediji, tudi zastopa Urbanijo v zasebni kazenski tožbi, ki so jo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja razžalitve zoper njega vložili novinarji portala Necenzurirano. Urbanija je namreč lani na družbenem omrežju Twitter Necenzurirano označil za “mafijsko zgodbo” in “kriminal”.

“Neobičajno nizka cena”

Poznavalci so enotni, da je Matoz postavil “neobičajno nizko ceno”. Tej oceni naj bi pritrjevale tudi navedbe Urbanije v omenjenem dopisu predsedniku sveta RTVS. Po naših informacijah je izpostavil, da so poleg Matozovi družbi povpraševanje poslali še dvema odvetniškima pisarnama, in sicer odvetniški pisarni Stušek, ki jo vodi direktor Sove v času tretje Janševe vlade Janez Stušek, in odvetniški pisarni Janez Tekavec, s katero ima RTVS sklenjeno pavšalno pogodbo. A so, kot je po besedah naših virov zapisal Urbanija, v odvetniški pisarni Janez Tekavec ocenili, da svetovanje in zastopanje novega sveta ne sodi v njihovo redno delo z javnim zavodom in bi za to pravno pomoč zaračunali 200 evrov na uro brez DDV. Višina ponudbe odvetniške pisarne Stušek pa je bila 150 evrov na uro brez DDV.

Zaposleni na RTVS se tako sprašujejo, zakaj ima javni zavod sklenjene pavšalne pogodbe z odvetniškimi družbami, če lahko pravno svetovanje Francija Matoza dobi tako zelo poceni.

RTV Slovenija ima pavšalno pogodbo sicer sklenjeno ne le z odvetniško pisarno Janez Tekavec, temveč tudi z odvetniško družbo Čeferin. Vendar pa tej vodstvo RTVS povpraševanja ni poslalo. Kot razlog za to je Urbanija v dopisu navedel možnost konflikta interesov oziroma tveganje, da bi se glede na predhodne postopke lahko spor reševal na sodišču – tudi na ustavnem sodišču.

Zadržkov, da se obrne na odvetniško družbo Čeferin, katere solastnik je ustavni sodnik Rok Čeferin, pa vodstvo RTVS pred meseci, ko je naročilo pravno mnenje o predlogu nekaterih programskih svetnikov za razrešitev Graha Whatmougha s čela javne radiotelevizije, ni imelo. To pravno mnenje, ki je vsebovalo tudi nekatere navedbe v prid pobudnikov ustavne presoje o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenije, je vodstvo javnega zavoda nato priložilo odgovoru na poziv ustavnega sodišča, naj RTVS pojasni, na kakšen način je po noveli zakona prenehal mandat pobudnikom ustavne presoje. Kot smo poročali na N1, je po mnenju nekaterih naših sogovornikov prav to mnenje odločilno prispevalo, da je bil Rok Čeferin v zadevi RTVS izločen iz odločanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje