Sviz poziva Poklukarja k objavi podatkov o precepljenosti učiteljev

Slovenija 27. Avg 202117:51 > 17:56 0 komentarjev
Janez Poklukar
Borut Živulović/BOBO

Sviz je negativno presenečen nad obtožujočim čudenjem ministra za zdravje Janeza Poklukarja nad domnevno nizko precepljenostjo šolnikov, ki bi po njegovih izjavah "morala biti stoodstotna". Zato ga pozivajo k objavi podatkov, ki bi potrdili njegovo trditev. Sviz zagovarja koristnost cepljenja, ki naj temelji na prostovoljni odločitvi posameznika.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) stroki in znanosti zaupa, zato zagovarja koristnost cepljenja, ki naj temelji na prostovoljni odločitvi posameznika. Iz tega izhaja, da Sviz svoje člane ter ostale zaposlene v zastopanih dejavnostih in tudi širše nagovarja k cepljenju, so zapisali v sporočilu za javnost.

Nekateri člani, ki so v minulih mesecih izstopili iz sindikata, kot razlog za svoj izstop eksplicitno navajajo nestrinjanje z navedenim stališčem do cepljenja in do testiranja, ki ga Sviz zagovarja kot nujno potreben način za ugotavljanje razširjenosti okužb in nadzor nad njimi. Ti – sicer redki posamezniki – se vključujejo v neformalni sindikat v nastajanju, ki temelji na anticepilskih izhodiščih in na nasprotovanju testiranju. Sviz predlog o periodičnem in obveznem testiranju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju podpira ob predpostavki, da se izvaja kot samotestiranje in temelji na zaupanju do zaposlenih, da bodo dosledno, odgovorno in natančno izvajali tovrstna testiranja.

Precepljenost med učitelji

“Možnost samotestiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je na srečanju z ravnateljicami in ravnatelji osnovnih šol 18. avgusta povsem jasno podprl tudi minister za zdravje Janez Poklukar, ki je posebej izpostavil, da je treba učiteljstvu zaupati,” so poudarili. Sviz je nadvse negativno presenečen nad obtožujočim čudenjem Poklukarja nad domnevno nizko precepljenostjo šolnikov, ki bi po njegovih izjavah “morala biti stoodstotna”, tako kot je to v zdravstvu, kot je zatrdil v izjavi pred dvema dnevoma.

Glede na koga je precepljenost učiteljstva nizka, se sprašujejo v sindikatu in pozivajo Poklukarja k objavi podatkov o deležih precepljenosti v vzgoji in izobraževanju, zdravstvu in v drugih delih javnega sektorja. Sviz teh podatkov kljub trudu in iskanju do zdaj ni uspel najti. Če obstajajo, jih je minister dolžan objaviti, v nasprotnem primeru pa naj svoje izjave ustrezno pojasni ali umakne, so navedli.

Sviz je sicer zasledil nekatere sekundarne podatke iz posameznih občin, ki omogočajo dovolj zanesljivo sklepanje, da je slovensko učiteljstvo precepljeno v precej višjem odstotku od skupnega deleža precepljenosti celotnega prebivalstva. “Polno cepljenih je namreč 42 odstotkov prebivalcev, za učiteljstvo pa je možno sklepati, da je precepljenost vsaj med 55 in 60 odstotki, so še dodali v Svizu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!