Svoboda Miodragu Đorđeviću napoveduje soglasno podporo

Slovenija 10. Jan 202320:43 1 komentar
Vrhovno sodišče
Foto: N1

Kljub nekaterim preteklim pomislekom so poslanci Svobode soglasno podprli kandidaturo Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča, so sporočili iz največje koalicijske stranke.

Čeprav so se, kot smo poročali, v poslanski skupini Svoboda v preteklosti pojavljali pomisleke o kandidaturi Miodraga Đorđevića za predsednika vrhovnega sodišča, so očitno njihovi zadržki splahnili. Kot so sporočili po današnji seji poslanske skupine, bodo Đorđevićevo kandidaturo soglasno podprli.

“V Svobodi smo že večkrat poudarili pomen tako avtonomnosti sodne veje oblasti kot zaupanja mnenju in stališčem stroke. Kandidaturo Miodraga Đorđevića je podprl zbor sodnikov vrhovnega sodišča in sodni svet, ki je poudaril kandidatove strokovne kompetence, dolgoletne sodniške izkušnje in njegovo dosedanje delo, tudi na položaju podpredsednika vrhovnega sodišča,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Spomnimo, da so se pomisleki o Đoirđevićevi kandidaturi v delu koalicije pojavili, ker bo ta lahko na čelu vrhovnega sodišča manj kot polovico šestletnega mandata. Čez slaba tri leta bo namreč dopolnil 70 let, ko se bo moral v skladu z zakonodajo upokojiti. Tako kratek mandat naj bi po nekaterih navedbah iz koalicijskih vrst pod vprašaj postavil stabilnost vodenja vrhovnega sodišča pa tudi realnost izvedbe obsežnega programa, ki ga je pripravil kandidat. Te pomisleke naj bi pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan izpostavila tudi na seji sodnega sveta, na kateri so kandidata potrdili.

Aktualnemu predsedniku vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču mandat poteče februarja prihodnje leto. Na prva dva razpisa za mesto predsednika vrhovnega sodišča se ni prijavil nihče, na tretjem razpisu pa je kandidaturo oddal le vrhovni sodnik svetnik in podpredsednik vrhovnega sodišča Đorđević. Ta se je za mesto predsednika vrhovnega sodišča v preteklosti že potegoval, a je konec leta 2009 svojo kandidaturo umaknil, ker ni dobil niti podpore vrhovnih sodnikov na splošni seji vrhovnega sodišča niti podpore članov sodnega sveta.

Đorđevića je na najvišjo funkcijo sicer predlagala pravosodna ministrica Švarc Pipan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje