Poslanca Svobode Zavec in Marzidovšek zapuščata državni zbor

N1 video 14. Sep 202314:29 13 komentarjev
svoboda
N1

Poslansko skupino Svoboda zapuščata poslanca Dejan Zavec in Martin Marzidovšek. Zakaj sta se odločila zapustiti parlament? Kdo bi ju lahko nadomestil v poslanskih klopeh?

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je sporočil, da iz poslanske skupine odhajata dva poslanca. Gre za Dejana Zavca in Martina Marzidovška.

“Gre za težke osebne odločitve in izzive,” je rekel in dodal, da bo poslanska skupina še naprej imela 41 poslancev. “Zavezani smo istim programskim ciljem in volilcem. Dejan in Martin nista bila med najbolj vidnimi, ampak ogromno političnega življenja poteka za zaprtimi vrati, v poslanski skupini. Tam sta bila vsak s svojo zgodbo izjemna dodana vrednost,” je rekel Sajovic.

Marzidovšek bo delo nadaljeval na področju umetne inteligence. “Slovenija mora izvrševati program na področju umetne inteligence, ki ga je sprejela pred leti. Svoje znanje in svoj trud želim usmeriti na to področje,” je rekel in dodal, da je vesel, da je imel priložnost delati v parlamentu in pospešiti prizadevanja na področju zelenega prehoda.

Zavec je poudaril, da je odločitev za odstop osebna in omenil zdravstvene razloge. “Zahvaljujem se volilcem, da so mi zaupali. Poslanska skupina bo zame ena bolj pozitivnih zgodb, ki se mi je zgodila v življenju in me oblikovala,” je povedal. Dodal je, da mandata ni končal zaradi razhajanj v stranki. Verjame, da bo njegov naslednik delo opravljal kvalitetno in še z večjo vnemo.

Na vprašanje, ali se je funkcija poslanca izkazala za drugačno, kot sta pričakovala, je Zavec ponovil, da odstopa iz osebnih razlogov. Marzidovšek pa je odgovoril, da Slovenija potrebuje premike na področju umetne inteligence. “Ne smemo zaspati na tem področju. Mislim, da tudi ni veliko kadra v Sloveniji na področju umetne inteligence,” je rekel.

Odstopne izjave bodo v sistem državnega zbora posredovane danes, je rekel Sajovic.

Kdo bi ju lahko nadomestil?

Marzidovška naj bi v poslanskih klopeh nadomestil Jurij Lep, v prejšnjem mandatu že poslanec Desusa in kasneje nepovezani poslanec. Naslednji na listi Svobode v volilni enoti Ptuj, ki bi lahko zamenjal Dejana Zavca, pa je Dejan Süč. Süč sicer zdaj opravlja delo vodje kabineta ministrice za kmetijstvo Irene Šinko, je pa tudi raziskovalec judovske zgodovine Prekmurja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje