Tanja Fajon o svoji bitki s krvnim rakom: Strah, ki je bil najhujši ponoči

Slovenija 16. Sep 202313:28 11 komentarjev
Tanja Fajon
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je ob svetovnem dnevu ozaveščanja o najpogostejši obliki krvnega raka – limfomu – delila daljšo osebno izpoved, kako je živeti s to obliko raka. Zelo pomembno je ozaveščanje o pomenu zgodnjega odkrivanja limfoma, saj je zdravljenje pravočasno odkrite bolezni manj zahtevno in bolj uspešno, višje je tudi preživetje.

Predsednica SD in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na družbenem omrežju Facebook delila daljšo osebno izpoved ob svetovnem dnevu ozaveščanja o limfomu.

Zapisala je, da se je je včerajšnji dan, ko so se ji v državnem zboru pridružili otroci s krvnim rakom, znova globoko dotaknil. ” Z objemi, s cmoki v grlu, tudi solzami, ampak z eno samo pogumno mislijo, da gre za pogumne junake, ki dobro vedo, zakaj si želijo živeti,” je zapisala Fajon.

Ganljive življenjske zgodbe otrok so jo spomnile na njeno mladost in izkušnjo.

“Dobrih dvajset let po novici, da imam tudi jaz krvnega raka, marsikak boleč spomin odide v pozabo. Morda podzavestno, morda, ker je želja po življenju nepremagljiva. Otroci so me spomnili tudi mojih trenutkov vzponov in padcev, drugačne mladosti od vrstnikov, bolečin in nemoči staršev, nelagodje prijateljev. Spomnili so me na vse stranske učinke zdravil, bolečine v sklepih, izpadanje las, hudo utrujenost, visoko telesno temperaturo, šibkost, strah, ki je bil najhujši ponoči. Pa tudi še vedno tesnobo pred obveznim rednim pregledom in obiskom zdravnika. In zavedanje, da zato nimam otrok,” je med drugim zapisala zunanja ministrica.

“Bolezen nas spremeni, zaznamuje”

Dodala je, da bolezen človeka spremeni, ko si mlad, zaradi tega pa tudi hitreje odrasteš in postaneš borec oziroma junak.

“Velikokrat rada delim davno izgovorjene besede enega od mojih zdravnikov: ‘Vsako leto, ki ga preživiš, imaš boljše možnosti.’ Znanost gre naprej, napredek v zdravljenju, terapijah, medicini prinaša čudeže. In meni so nova tarčna zdravila pravočasno prinesla ‘ta čudež’. Hvaležna sem do neba in nazaj. Danes živim polno in zdravo. Življenje z zdravili mi je postalo rutina. In verjamem, da smo sposobni še bolj hitro pravočasno odkrivati, prepoznavati in zdraviti krvne bolezni. Moramo!,” je izpostavila pomen zgodnjega odkrivanja bolezni.

“Bolezen nas spremeni, zaznamuje, ampak da tudi neverjetno notranjo moč. Marsikdaj si rečem, da bi bila brez te izkušnje slabši človek. Zdravje je največ, kar imamo. In z njim pride skrb in odgovornost za veliko majhnih stvari. To je naše ambasadorstvo, da ozaveščamo, delamo spremembe. In pokažemo tistim, ki se danes borijo, da niso sami,” je obisk otrok pospremila Fajon in zaključila, da so vsi bolniki z rakom in njihovi bližnji naši junaki. “Pomembno je, da slišimo vaš glas in krepimo zavest, da morata biti bolnik in njegovo zdravje naša glavna skrb,” je zaključila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje