Tanja Fajon: Z interpelacijo mi je pred dnevi grozil že Kajzer

Slovenija 22. Sep 202217:21 12 komentarjev
Tanja Fajon
PROFIMEDIA

Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je odzvala na interpelacijo, ki so jo zoper njo vložili v stranki SDS. V zvezi z odpoklicem veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja je zavrnila očitke predsednika republike Boruta Pahorja, ki je vlado premierja Roberta Goloba kritiziral, saj da se pred sprejetjem odločitve o odpoklicu z njim ni posvetovala. Med drugim je ministrica Fajon zatrdila, da se je s predsednikom Pahorjem o odpoklicu veleposlanika Kajzerja pogovarjala tri dni pred odločitvijo vlade.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je zavrnila očitke iz interpelacije, ki jo je danes proti njej vložila SDS, in zatrdila, da je vedno spoštovala zakonodajo in da je zato tudi predlagala odpoklic veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja. Pojasnila je, da se je o tem tri dni pred odločitvijo vlade pogovarjala tudi s predsednikom Borutom Pahorjem.

Iz New Yorka, kjer se udeležuje splošne razprave voditeljev v okviru zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, je predsednica SD pojasnila tudi, da ji je že sam Kajzer po pogovoru pred skoraj dvema tednoma, ko mu je sporočila, da se bo moral vrniti v Ljubljano, zagrozil z interpelacijo. “Torej ti dogovori so očitno v ozadju že potekali, interpelacija je bila že v pripravi,” je menila ministrica.

Dejala je, da očitkov iz interpelacije še ni v celoti preučila, a bo nanje odgovorila v svojem nastopu v državnem zboru. “Lahko pa samo dodam, da sem v tem primeru kot v vsem svojem ravnanju do zdaj vedno spoštovala zakonodajo Republike Slovenije,” je poudarila na novinarski konferenci, ki je potekala preko videopovezave.

Izpostavila je, da bi se morali zdaj predvsem pogovarjati o dejanjih veleposlanika. “Kršil je posebne obveznosti diplomata, kot so opredeljene v pravilniku o varovanju osebnih podatkov ministrstva za zunanje zadeve, ki govori o nepooblaščenem ravnanju, o razkrivanju depeš nepooblaščenim osebam, prav tako je veleposlanik kršil zakon za zunanje zadeve v delu, ko gre za obveznosti diplomatov za varovanje dokumentov in podatkov in delovanje s pooblastili,” je dejala in dodala, da zakon v primeru kršitev posebnih obveznosti predvideva odpoklic veleposlanika. Sankcija je bila po njenih besedah nujna.

Konvencija SDS
Borut Živulović/BOBO

Zavrnila je tudi očitke, da je ministrstvo favoriziralo predsedniško kandidatko Natašo Pirc Musar, ko je diplomatsko-konzularnim predstavništvom z depešo naložilo objavo njenega naslova, kjer zbira podpise podpore. Kot je poudarila Fajon, je zunanje ministrstvo to storilo na prošnjo notranjega ministrstva. Sledilo je še šest podobnih pozivov. “Enako smo storili tudi v drugih primerih in enako smo, kot je dolgoletna praksa ministrstva, delovali tudi pri zbiranju podpisov za referendume, ki jih je vlagala tudi SDS, ki zdaj vlaga interpelacijo,” je dejala ministrica.

Zavrnila pa je tudi očitke predsednika Pahorja, da se vlada pred sprejetjem odločitve o odpoklicu veleposlanika ni posvetovala z njim, kot to zahteva zakon o zunanjih zadevah in zaradi česar je Pahor javno izrazil nezadovoljstvo. “S predsednikom Pahorjem sva se o odpoklicu veleposlanika pogovarjala na kratko na Brdu (pri Kranju) tri dni pred sejo vlade, na kateri sem vlado seznanila v predčasnem odpoklicu veleposlanika,” je dejala.

Pojasnila je, da so do seje vlade prejšnji četrtek, na kateri je bila sprejeta odločitev o odpoklicu Kajzerja, iz urada predsednika države zaprosili tudi za dodatna pojasnila in da so jim jih tudi posredovali. “Pravzaprav do včerajšnjega dne, dva dni nazaj ni bilo nobenega indica, nobene informacije, da bi potrebovali še kakršnokoli dodatno pojasnilo in da bi imel predsednik države do odpoklica kakršnekoli zadržke,” je dejala ministrica in menila, da se “v ozadju odvija tudi neka politična igra”.

Borut Pahor
PROFIMEDIA

Dodala je, da se tudi ne strinja z oceno predsednika, da je šlo pri odpoklicu veleposlanika Kajzerja “za nesorazmeren ukrep”. “Ministrstvo za zunanje zadeve je tisto, ki oceni težo kršitve in posledice za nadaljnje delo. Ministrstvo za zunanje zadeve preprosto ne sme dopustiti prenašanja depeš po Twitterju ali telefonih, ne glede na njihovo vsebino,” je dejala. Pri tem je pohvalila predhodnika na položaju, Anžeta Logarja, “ki je zelo pohvalno zaostril sistem prenašanja depeš in uvedel tudi šifrirne kode”.

Ob tem pa je še kritizirala prvaka SDS Janeza Janšo, ker je sploh objavil depešo, ki mu jo je poslal Kajzer. “Sprašujemo se, v kakšni državi pravzaprav živimo, da lahko trikratni predsednik vlade preprosto objavlja po Twitterju depeše, kakršnekoli narave so, da lahko veleposlanik preprosto pošilja fotografije kadarkoli se mu to zdi, slika depeše in ob tem zavestno krši vrsto pravil (…) jaz pa se moram tukaj zagovarjati zaradi preprostega dejstva, da ščitim zakonodajo Republike Slovenije in zunanjepolitične interese Slovenije,” je še dejala Fajon in poudarila, da bo proti nepravilnostim ukrepala tudi v bodoče in “ne bo tiho”.

V Gibanju Svoboda prepričani, da bo ministrica očitke ovrgla

V Gibanju Svoboda interpelacijo SDS zoper zunanjo ministrico vidijo kot “očiten primer uporabe instituta interpelacije za politizacijo in celjenje strankarskih ran po bolečem porazu na volitvah”. Menijo, da skuša SDS na ta način ovirati uspešno delo vlade.

V največji vladni stranki so mnenja, da se v SDS očitno ne morejo sprijazniti s porazom na državnozborskih volitvah. “SDS skuša tako s še enim političnim pamfletom ovirati uspešno delo vlade in krasti dragocen čas, namenjen iskanju hitrih in učinkovitih dodatnih rešitev za blažitev posledic energetske krize in draginje,” so zapisali v odzivu na vložitev interpelacije.

Dodali so, da bodo v poslanski skupini Svoboda vsebino interpelacije še proučili, so pa prepričani, da bo ministrica vse očitke “brez težav in argumentirano ovrgla”.

robert golob
Žiga Živulović jr./BOBO

Interpelacijo je po seji sveta Gibanja Svoboda komentiral tudi premier Robert Golob, ki je očitke označil za “manever” SDS, ki da je “non stop v predvolilni kampanji”. “Kot opozicija imajo do tega vso pravico in se bodo pač tega posluževali, na noben način pa ti njihovi manevri ne morejo vplivati ne na trdnost koalicije, še manj pa na trdnost ali pa odločenost vlade, da dela naprej svoje ukrepe, tako kot je pravilno in tako kot smo dobili mandat na volitvah,” je dejal premier.

Pojasnil je tudi, da ni v sporu s predsednikom Pahorjem, ki je izrazil nezadovoljstvo, ker da v nasprotju z zakonom o zunanjih zadevah ni bilo posveta z njim pred odločitvijo vlade za odpoklic veleposlanika Kajzerja. Kot je dejal Golob, se s Pahorjem poznata “že 40 let in več” in da vsako njegovo kritiko vedno jemlje dobronamerno. Menil je, da je prišlo do “nekega spora tam, kjer ga ni”.

V Levici interpelacijo proti Fajonovi označili za neresno

“Glede na to, kdo je interpelacijo vložil, si lahko mislimo, kakšna je stopnja resnosti obtožb v interpelaciji,” je v odzivu na interpelacijo za STA povedal vodja poslanske skupine Levica Matej Vatovec. Dodal je, da bodo kljub temu preučili navedbe vlagateljev.

Po mnenju poslanske skupine Levica dejanje veleposlanika Kajzerja kaže na to, da je ta zlorabil diplomatsko mrežo, kar je Vatovec označil za resno dejanje. Zagotovil je, da bodo navedbe vlagateljev interpelacije kljub temu preverili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje