Vindišar: Očitno gre za ministrov revanšizem

Slovenija 22. Sep 202214:18 > 16:35 3 komentarji
Bolnik v celjski bolnišnici
Srdjan Živulović/BOBO

Vlada je zamenjala člana sveta bolnišnice Celje Mitjo Pirmana, ki ni glasoval za odstop strokovnega direktorja Franca Vindišarja. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pričakuje, da bo svet postavil novo vodstvo bolnišnice, Vindišar pa meni, da ministra vodi želja po maščevanju. Vindišar je lani kot državni sekretar na ministrstvu posredoval v sporu med Bešičem Loredanom in vodstvom novogoriške bolnišnice.

Vlada je po naših neuradnih informacijah na današnji seji sprejela predlog ministrstva za zdravje, da se iz sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje razreši Mitja Pirman. Namesto njega naj bi imenovala Tomaža Subotiča.

Pirmana je vlada za člana sveta imenovala junija, ko je na predlog ministrstva za zdravje izvedla številne menjave in je med drugim zamenjala vseh pet svojih predstavnikov v svetu celjske bolnišnice. Ministrstvo je zdaj želelo Pirmana zamenjati, ker na zadnji seji sveta ni glasoval za odstop strokovnega direktorja bolnišnice Franca Vindišarja, smo izvedeli neuradno.

Vindišar in direktor bolnišnice Aleksander Svetelšek sta odstop ponudila prejšnji četrtek po razkritju zamenjave identitete dveh pacientov. V torek je celjska bolnišnica na novinarski konferenci predstavila ugotovitve izrednega notranjega nadzora, ob tem pa je Vindišar razkril, da je odstop zahteval minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Če minister ne bi izrazil takšnega pričakovanja, ne bi odstopil oziroma bi počakal na izsledke notranjega nadzora, je še dejal Vindišar.

Svet je o ponujenih odstopih odločal pozneje isti dan, torej v torek. Predsednik sveta Andrej Klasinc (na fotografiji spodaj), ki v svetu predstavlja vlado, je v četrtek napovedal, da bo svet odstopa sprejel, vendar se to potem ni zgodilo.

Andrej Klasinc
Žiga Živulović jr./BOBO

Ključna je bila odsotnost enega člana

Pirmanov glas sicer ni bil odločilen, in to je bilo jasno pred glasovanjem. Preden je svet glasoval o Vindišarjevem odstopu, je namreč glasoval že o odstopu direktorja Svetelška. Za Svetelškov odstop so bili vsi štirje prisotni predstavniki vlade, torej tudi Pirman, vendar vseeno niso imeli večine. Predstavnik ZZZS Samo Fakin je bil proti, trije člani sveta pa so se vzdržali. To so predstavnica celjske občine Maja Papič Lindič ter predstavnika zaposlenih Matej Velenšek in Sebastjan Ašenberger. Za odstop so bili torej štirje glasovi, sklep pa bi bil sprejet, če bi bila za večina, torej pet članov, saj je bilo navzočih osem svetnikov.

Pri glasovanju o Vindišarju so vsi glasovali enako kot pri glasovanju o Svetelšku, razen Pirmana, ki je bil vzdržan. Zakaj je ravnal tako, ni znano, saj Pirman na naša vprašanja ni želel odgovarjati. Po naših neuradnih informacijah pa bi najverjetneje glasoval za Vindišarjev odstop, če se ne bi prej izkazalo, da odstop tako ali tako ne bo potrjen.

Za izid glasovanja je bilo torej ključno, da je en član sveta na seji manjkal. To je bil predstavnik vlade Primož Stošicki, ki bi predvidoma glasoval za odstop tako Svetelška kot Vindišarja. Po naših neuradnih informacijah je Stošicki zamujal zaradi zastoja na avtocesti, ki je bil posledica prometne nesreče.

Stošicki bi najverjetneje prišel pred odločanjem o odstopu vodstva bolnišnice, če bi predstavniki vlade sprejeli Fakinov predlog, da to točko dnevnega reda prestavijo. Fakin je želel, da najprej slišijo predstavitev strokovnega nadzora, vendar je poleg njega za ta predlog glasoval samo še Ašenberger.

Vlada in Fakin sta na nasprotnih bregovih, ker Fakin nasprotuje menjavi vodstva bolnišnice. Po njegovem mnenju je edini cilj ministrstva nastaviti sebi lojalno vodstvo. Tiste člane sveta, ki so bili vzdržani pri obeh glasovanjih o ponujenih odstopih, pa naj bi zmotila predvsem način in naglica ministrove zahteve za odstop.

Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulović jr./BOBO

Kako bodo zamenjali Svetelška in Vindišarja?

Bešič Loredan je včeraj dejal, da je za zamenjavo pacientov odgovorno vodstvo bolnišnice. “Seveda je pa to vse v domeni sveta zavoda, tako da pričakujem, da se v naslednjih korakih o vseh poročilih inšpekcijskega nadzora in sistemskega nadzora svet zavoda kot nadzorni organ vendarle opredeli in bodo postopki izpeljani ustrezno, tako, kot morajo biti,” je še dodal.

Minister je zatrdil, da se je odgovornost vodstva pokazala že s strokovnim nadzorom, vendar se vodstvo bolnišnice in del članov sveta s tem očitno ne strinja. Včeraj smo sicer razkrili nove informacije in pojasnila, ki bi lahko podkrepili argumente tistih, ki odgovornost pripisujejo bolnišnici.

Kako nameravajo vladni predstavniki v svetu bolnišnice izpolniti ministrovo pričakovanje, ni znano. Predsednik sveta Klasinc se na naše klice in sporočila danes ni odzval.

Vindišar Svetelšek
N1

Vindišar v ministrovi zahtevi vidi željo po maščevanju

Franc Vindišar (na zgornji fotografiji v sredini) nam je danes v telefonskem pogovoru dejal, da sta odstopni izjavi zaradi odločitve sveta pravno formalno nični. O tem, kaj bodo zdaj storili svetniki, ni želel ugibati. “Očitno pa je, da gre za revanšizem ministra,” je dodal.

Po Vindišarjevem mnenju se mu želi Bešič Loredan maščevati zaradi dogodka iz septembra lani. Takrat je bil Vindišar državni sekretar na ministrstvu za zdravje, ki ga je vodil Janez Poklukar, Bešič Loredan pa je bil predstojnik oddelka za ortopedijo v novogoriški splošni bolnišnici. Vodstvo te bolnišnice je zaradi prilagoditve epidemičnim razmeram selilo in združevalo oddelke, Bešič Loredan pa je bil edini predstojnik, ki je temu nasprotoval. Takrat je strokovna direktorica novogoriške bolnišnice Dunja Savnik Winkler prosila Vindišarja, naj se z njim pogovori, pravi Vindišar. “Poklical sem ga in ga pozval, naj upošteva veljavne sklepe pristojnih organov,” pravi Vindišar, “Bil sem zgolj posrednik, nisem se opredeljeval za eno ali drugo stran. Sem mu pa rekel, da oddelek ni njegova last.”

Novembra lani je Bešič Loredan od direktorja bolnišnice Ernesta Gortana dobil obvestilo o izredni odpovedi delovnega razmerja in prepoved opravljanja dela. Svet novogoriške bolnišnice je nato namesto Gortana imenoval Dimitrija Klančiča, ki je odpoved in prepoved spremenil v opomin, a je Bešič Loredan nato sam odšel. Z začetkom letošnjega junija je postal minister za zdravje. Dobra dva tedna za tem Dunja Savnik Winkler ni dobila podpore sveta zavoda za nadaljevanje dela na mestu strokovne direktorice novogoriške bolnišnice, razlogi za to pa niso znani, saj jih svetniki niso razkrili.

Vindišar je v današnjem pogovoru povedal tudi, da ima slabo mnenje o delu sedanjega vodstva ministrstva za zdravje. “Njihove aktivnosti so v popolnem nasprotju z interesi javnega zdravstva,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje