Tatjana Bobnar za svojim pričanjem pred preiskovalno komisijo trdno stoji

Slovenija 26. Okt 202318:58 17 komentarjev
tatjana Bobnar
Foto: Borut Živulović/Bobo

"Tatjana Bobnar za svojim pričanjem pred preiskovalno komisijo trdno stoji in pričakuje, da bo komisija delo opravila in zaključila neodvisno od različnih političnih pritiskov." Tako so na naša vprašanja Tatjani Bobnar, kako komentira navedbe premierja Roberta Goloba, da je na zaslišanju v državnem zboru lagala, natolcevala in halucinirala, odgovorili iz urada predsednice republike. Poudarili so še, da ima Bobnar pri svojem strokovnem in predanem delu v uradu polno zaupanje in podporo predsednice Nataše Pirc Musar.

Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar je na ponedeljkovi seji parlamentarne komisije, ki preiskuje nedopustno vmešavanje politike v delo policije, poudarila, da je premier Robert Golob od nje zahteval ravnanja, ki so bila nedopustna in nesprejemljiva ter se je neposredno vmešaval v kadrovanje v policiji. Pri tem je izpostavila konkretne primere pritiskov in konkretna imena ljudi, katerih zamenjavo ali odpustitev iz policije je želel predsednik vlade.

“Edina resnica, ki jo je povedala, je bila ta, da sva se maja, preden je bila imenovana, dogovorila, da ima eno samo nalogo, in to je, da očisti policijo janšistov,” se je na pričanje Tatjane Bobnar odzval Golob. Bobnar je obtožil natolcevanja in laganja pred preiskovalno komisijo. Njene domnevne navedbe na zaprtem delu seje preiskovalne komisije o informacijah, da je premier Golob vplival na časovnico aretacije ruskih vohunov, pa je predsednik vlade ocenil kot še eno od “halucinacij” bivše ministrice.

Na Tatjano Bobnar smo naslovili vprašanje, kako komentira premierjev odziv. Je torej na seji preiskovalne komisije natolcevala, lagala, halucinirala …? Prav tako nas je zanimalo, kaj meni o navedbah direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Joška Kadivnika, da navedbe o premierjevem vmešavanju v aretacijo ruskih vohunov ne držijo.

Iz urada predsednice republike Nataše Pirc Musar, kjer je Bobnar predsedničina svetovalka, so nam odgovorili, da Tatjana Bobnar za svojim pričanjem pred preiskovalno komisijo “trdno stoji in pričakuje, da bo komisija svoje delo opravila in zaključila neodvisno od različnih političnih pritiskov”.

Navedli so še, da je Bobnar njej znana dejstva in informacije na seji, na katero je bila vabljena na željo članov preiskovalne komisije, natančno predstavila. “Površnih informacij iz zaprtega dela zaslišanja, ki so po njenem pričanju iz njej neznanih razlogov prišle v javnost, ne bo komentirala, prav tako ne izjav direktorja Sove, saj je to stvar preiskovalne komisije. Gre za varnostno občutljive informacije, zato je tudi zaprosila za zaprtje tega dela seje,” so še navedli v uradu predsednice republike.

Zanimalo nas je še, ali Tatjana Bobnar po pričanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo in po tem, ko jo je premier Golob obtožil laganja in halucinacij, še uživa zaupanje predsednice Pirc Musar.

“Predsednica republike Nataša Pirc Musar se bo vedno zavzemala za pravno državo, vladavino prava, temeljne človekove pravice in avtonomijo državnih podsistemov. Svetovalka Tatjana Bobnar ima polno zaupanje in podporo predsednice republike pri svojem strokovnem ter predanem delu, ki ga opravlja v uradu predsednice Republike Slovenije,” se je glasil odgovor predsedničinega urada.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje