Teden, ko se Golob poslavlja od Gen-I in odhaja v politiko?

Slovenija 24. Jan 202206:49 > 08:31 6 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob bo ta teden – morda že na današnji novinarski konferenci – le razkril, kako in s kakšno ekipo se podaja na politično prizorišče. Nove stranke ne bo ustanovil, očitno pa bo na sredinem kongresu prevzel stranko Z.Dej, ki jo je lani ustanovil Jure Leben.

V Gen-I so za danes sklicali novinarsko konferenco, na kateri bo nekdanji predsednik uprave Robert Golob predstavil poslovne rezultate družbe v lanskem letu. “S podjetniško miselnostjo, kulturo vrlin in inovativnimi pristopi je Gen-I postal najboljše energetsko podjetje v državi,” so zapisali v vabilu. Sklic novinarske konference je mogoče razumeti kot napoved Golobovega slovesa od Gen-I, sodeč po njegovih navedbah za Primorske novice prejšnji teden pa naj bi na predstavitvi razkril tudi načrte, na kakšen način se bo politično aktiviral.

Včeraj smo Goloba povprašali, kaj bo sporočil na današnji novinarski konferenci. Zanimalo nas je tudi, ali bo res prevzel vodenje stranke Z.Dej, ki je za sredo že sklicala svoj kongres, zakaj se je odločil prav za to stranko in ali bo ta dobila novo ime. Vprašali smo ga še, kdo bodo njegovi najožji strankarski sodelavci in kaj bodo osrednje točke strankinega programa. Golob nam je odgovoril, da so vse to vprašanja za torek, ko bo gost v N1 STUDIO, nedelja pa da je dan, ko ima pravico do počitka.

V omenjenem pogovoru za Primorske novice je sicer Golob že napovedal, da bo ta teden prevzel eno od obstoječih strank, katera bo to, pa ni želel razkriti. “Ves čas sem zagotavljal, da ne bom ustanavljal nove stranke s svojim imenom. In da se bom pridružil skupini somišljenikov, če jo bom našel. Lahko potrdim, da se bom naslednji teden nekomu pridružil,” je dejal.

Bojazen pred zapleti ali najlažja pot

V političnih krogih je mogoče slišati dve razlagi takšne odločitve. Nekateri navajajo možnost, da bi se ob sedanjem vodstvu notranjega ministrstva zavlekel vpis nove stranke v tamkajšnji register političnih strank in bi ji bil torej lahko onemogočen nastop na aprilskih državnozborskih volitvah. Zakonodaja namreč določa, da je treba kandidatne liste vložiti najkasneje 30 dni pred dnevom glasovanja. Tako nekateri naši sogovorniki ne izključujejo niti tega, da je registriranje Počivalškove stranke Konkretno trajalo skoraj mesec dni prav zato, da bi vladajoči laže upravičili morebitne zaplete pri registraciji katere njim neljube stranke. Drugi ocenjujejo, da se je Golob za prevzem ene od že obstoječih strank odločil predvsem zato, ker je to lažja pot – ustanavljanje nove stranke zahteva precej (organizacijskih) naporov.

Žiga Živulović jr./Bobo

Čeprav Golob še ni želel javno razkriti, katero stranko bo prevzel, tako rekoč ni dvomov, da bo to Stranka zelenih dejanj (Z.Dej), ki jo je maja lani ustanovil nekdanji okoljski minister Jure Leben. V intervjuju za Večer pred dobrim tednom dni je sicer bivši predsednik uprave Gen-I povedal, da je dobil ponudbe za prevzem kar šestih strank. Ena od njih je bila ponudba ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki mu je bil pripravljen prepustiti Pozitivno Slovenijo. Verjetno pa je Golob med šesterico štel tudi predlog, da se pridruži Zorčičevi stranki Lide, in zavzemanje Jasničeve stranke upokojencev za skupni nastop na volitvah. V Lide in Desusu še vedno upajo, da skupni volilni projekt z Golobom bo, pri slednjem naj večjega navdušenja za to ne bi bilo zaznati.

Po besedah naših virov se je Golob za prevzem stranke Z.Dej odločil tudi zato, ker naj bi se mu zdel njen nahrbtnik – kljub aferama maketa in navajanje napačne izobrazbe, ki bremenita Lebna – manj obremenjujoč kot nahrbtniki drugih ponujenih strank. Leben je namreč javno povedal, da se na kongresu ne bo potegoval za noben položaj v stranki, po naših informacijah pa so vsi člani organov Z.Dej že podali odstopne izjave. Kar pomeni, da Leben stranko povsem prepušča Golobu. Tudi ob tem je mogoče razumeti Golobove navedbe v intervjuju za Večer, da prevzem katerekoli uveljavljene stranke ni prava pot in da je bolje, “če stvari začnemo na neki način na novo”.

Gen-I pobral Telekomove ‘sirote’

Kljub močni politični konotaciji so tema današnje novinarske konference poslovni rezultati Gen-I v lanskem letu. Golob je že na novembrski novinarski konferenci dejal, da je v letu 2021  Gen-I prihodke povečal z 2,2 milijarde evrov na okrog tri milijarde. Dobiček naj bi za štirikrat presegel načrtovanega.

Kot so nam povedali, pa je podjetje od novembra pridobilo 14 tisoč novih gospodinjskih odjemalcev (kar pomeni dva odstotka trga). Ker je v tem času Telekom Slovenije 13 tisoč gospodinjskim odjemalcem odpovedal pogodbe, lahko sklepamo, da se je večina strank od njih preselila k Gen-I, kjer so jim ponudili ‘stare’ cene. “Vsem strankam smo ponudili isto ceno, kot jo nudimo svojim obstoječim odjemalcem. (…) Obravnavali smo vse stranke, ki so se na nas obrnile, in izvedli potrebne procedure za zamenjavo dobavitelja na SODO,” so nam dejali v Gen-I.

Kot smo pisali prejšnji teden, je več kot tisoč odjemalcev z novim letom končalo na zasilni oskrbi. V Gen-I pravijo, da na splošno težko komentirajo, zakaj so ti odjemalci pristali na zasilni oskrbi, ki jo bodo drago plačali, dodajajo pa, da so morali tudi oni zavrniti “kar nekaj” strank zaradi nekonsistentnosti podatkov v sistemih operaterjev.

Na dobiček pa je vezana tudi nagrada upravi Gen-I, so poročali mediji. Golobu naj bi po pogodbi pripadala dva odstotka dobička: če je bil ta lani 60 milijonov evrov, to pomeni 1,2 milijona evrov nagrade za Goloba. Ministrstvo za gospodarstvo je decembra zoper podjetje sprožilo postopek zaradi dvoma, da so prejemki usklajeni s tako imenovanim Lahovnikovim zakonom, ki omejuje prejemke vodstev v državnih družbah. Postopek še ni končan, če se bo izkazalo, da so prejemki presegali zakonsko dovoljene, pa bi lahko Goloba prisilili, da bo moral presežke (tako za 2021 kot prejšnja leta) vračati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje