Težave z dobavo sladkorja: če ne bo pravočasne rešitve, bomo spomladi brez čebel

Slovenija 07. Jul 202215:23 > 12. Jul 2022 22:29 3 komentarji
Srdjan Živulović/BOBO

Čebelarske družine v Sloveniji zaznavajo pomanjkanje sladkorja ter zastoje v dobavi. Za zdaj sicer kaže, da je to le trenutna motnja v oskrbi, a predsednik Čebelarske zveze Slovenije opozarja, da je težavo treba pravočasno nasloviti. V nasprotnem primeru bi lahko spomladi ostali brez čebel.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč opozarja na pomanjkanje sladkorja v Sloveniji. “V posameznih trgovinah je pomanjkanje, dobavitelji imajo zelo dolge dobavne roke, po državi se pojavlja problem oskrbe s sladkorjem,” je pojasnil Noč. Dodal je, da imajo čebelarske družine izbrane dobavitelje, ki oskrbujejo čebelarje, pri dobavah pa nastajajo zamiki.

Čebelarji potrebujejo ogromne količine sladkorja, zato jih upravičeno skrbi, ali ima država v primeru nadaljevanja motene oskrbe zadostne zaloge, da bi jim lahko priskočila na pomoč. “Čebelarji oziroma čebele so odvisne od sladkorja za zimo,” je še pojasnil Noč. Okvirno namreč čebelarska družina porabi 15 kilogramov sladkorja, v državi pa je približno 200 tisoč čebelarskih družin. Če državi v primeru izpada ne bi uspelo poskrbeti za zadostne blagovne rezerve sladkorja, bi se zgodil črn scenarij. “Na to sploh ne moremo pomisliti, če bi sladkorja zmanjkalo za mesec dni, bi bili spomladi povsem brez čebel,” je opozoril predsednik ČZS.

“Ta trenutek ne gori voda, a želimo biti pripravljeni na morebiten hujši izpad,” je poudaril Noč, ki je na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že naslovil dopis, v katerem pristojne poziva, da pravočasno najdejo ustrezno rešitev. Čebelarska sezona za krmljenje čebel je namreč tik pred vrati, in če bodo čebelarji šele takrat ugotovili, da ni sladkorja, bo prepozno. “Časov, ko si sladkor naročil po telefonu in so ti ga pripeljali naslednji dan, zagotovo ne bo več oziroma vsaj v kratkem ne,” je še poudaril Noč, ki upa, da gre zgolj za preplah in se bodo zaloge pravočasno zapolnile. Tako kot številni se tudi čebelarji spoprijemajo z izjemno draginjo. Če so lani za kilogram sladkorja odšteli manj kot pol evra, se je letos cena že zelo približala evru.

Ali lahko v primeru večjega izpada oskrbe s sladkorjem slovenski čebelarji računajo na pomoč države, smo vprašali tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pojasnili so nam, da so prejeli dopis Čebelarske zveze Slovenije ter da ne razpolagajo z informacijo, da bi bile na trgu z oskrbo sladkorja kakršnekoli motnje. Področje blagovnih rezer pa je v upravljanju zavoda RS za blagovne rezerve, ki sodi v resorno pristojnost gospodarskega ministrstva, so še dodali.*

Boštjan noč, čebelarska zveza slovenije
Žiga Živulović jr./BOBO

Eden glavnih dobaviteljev je Zrno, d. o. o., ki naj bi, kljub temu da so posamezni čebelarji že pred časom poravnali račun, še vedno zamujal z dobavo. Kot je pojasnil Jože Bajc, direktor podjetja, so se v zadnjem času spopadali s težavami uvoza iz Srbije in Hrvaške, ki veljata za eno večjih izvoznih držav za Slovenijo. Bajc verjame, da se bo stanje pri nas v nekaj tednih normaliziralo. Drugo težavo pa predstavljata tudi prevoz in zaostrene razmere na trgu energentov, ki so povzročile prekinitev dobave.

Na javni agenciji SPIRIT Slovenija so konec maja opozarjali, da so se težave na svetovnem trgu sladkorja začele že konec lanskega leta. Slabe letine in težave z oskrbo so cene dvignile na najvišje vrednosti v zadnjih letih. Še preden je ruska invazija na Ukrajino izzvala sankcije, ki so še poslabšale težave z dobavno verigo, je več velikih držav proizvajalk uvedlo prepoved izvoza sladkorja, piše SPIRIT Slovenija.

Ne le s sladkorjem, težave tudi s steklenimi kozarci

“Pred dvema, tremi meseci prav tako nismo vedeli, da bo nastopila težava oskrbe s steklenimi kozarci, pa se sedaj soočamo še s tem,” je poudaril Noč in dodal, da se čebelarji tako poleg motene oskrbe s sladkorjem spopadajo tudi z moteno oskrbo s kozarci. Kot je še poudaril, lahko to težavo rešujejo naknadno, čebele pa hrano za zimo v panjih potrebujejo do začetka septembra, torej bi se čebelarji v primeru mesečnega izpada sladkorja znašli v hudih težavah.

“Težave imamo s slovenskim kozarcem, saj ga enostavno ni bilo na voljo,” je pojasnil Noč in dodal, da so kapacitete slovenske steklarske industrije zasedene, saj so steklene kozarce uvažali iz Ukrajine pa tudi Rusije. Ker je bila proizvodnja manjša, so tako slovenski čebelarji ostali brez steklenih kozarcev. Gre namreč za poseben t. i. slovenski kozarec, ki ga čebelarjem dobavlja distributer s koncesijo – Stenko, d. o. o. Ta ima pogodbo s posameznimi steklarnami, a če steklarne ne proizvajajo zadostne količine izdelkov, jih tudi koncesionar ne more dobaviti. “Dogovarjamo se in težavo rešujemo s postopno dobavo,” je pojasnil Noč ter dodal, da tako tudi sami čutijo zmanjšano proizvodnjo stekla, ki jo sicer zaznavajo po vsej Evropi.

Direktor podjetja Stenko Jože Stenko nam je pritrdil, da do zastojev v steklarski industriji prihaja na celotnem evropskem trgu. Sami so denimo sodelovali z dvema tovarnama iz Ukrajine, iz katerih so dobavljali kozarce, tovarni pa sta bili v ruski invaziji na Ukrajino uničeni, kar pomeni, da se je dobava steklenih kozarcev nadvse oklestila. Kot nam je pojasnil Stenko, je tako na eni strani kriva vojna v Ukrajini, na drugi strani pa je zastoje v dobavi povzročila tudi večja potrošnja, saj je bilo povpraševanje po steklenih kozarcih letos večje od pričakovanj. “Poraba stekla se je letos podvojila. Čebelarska sezona je po dveh, treh slabih letih izjemna, zato je bilo povpraševanje ogromno,” je pojasnil Stenko in dodal, da je problem rešljiv, le malo potrpljenja manjka.

Čebelarji imajo letos sicer končno boljšo čebelarsko sezono. Kot je pojasnil Noč, so po katastrofalnih petih letih končno dosegli povprečno raven. “Predvsem maja je bilo vreme čebelam zelo naklonjeno, ni bilo pozeb, bilo je malo nalivov, torej so čebele lahko maj izkoristile za nabiranje medičine,” je pojasnil predsednik ČZS Noč. Rekordno sezono pa jim je preprečila suša, ki je prizadela predvsem lipova in kostanjeva drevesa.

Preberite tudi prispevek Preveč čebel ogroža naravno ravnovesje.

Bor Slana/ BOBO

*Prispevek smo z odgovori ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dopolnili v torek, 12 julija, ko so nam jih posredovali. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje