Hrvati opozarjajo: Ne odpravljajte se na pot, prihaja orkanska burja

Svet 07. Jul 202211:24 > 08. Jul 2022 08:22 0 komentarjev
hrvaška, zadar burja
BOBO

Hrvaški meteorologi opozarjajo, da se zaradi prihajajoče močne burje, ki bo preglavice povzročala tudi v prometu, v petek raje ne odpravljajte na pot. Ohladilo se bo na morju in kopnem, a že prihodnji teden lahko računamo na nov vročinski val.

Hladna fronta je tudi k našim južnim sosedom prinesla spremembe. V večjem delu notranjosti in na severnem Jadranu se je vremenska napoved poslabšala, dež pa se je iz osrednje Hrvaške in notranjosti države preselil tudi proti severnemu Jadranu. Meteorologinja Tea Blažević je tako za N1 Zagreb opozorila, da bo vreme na Jadranu nestabilno, s povečano možnostjo nalivov ter močnimi sunki vetra.

Na hrvaškem morju je že v četrtek pihala burja, ki se je v popoldanskem času spremenila v severozahodnik, proti večeru pa se je vnovič okrepila. Predvsem pri Velebitu, gorskem grebenu v jadranskem primorju na Hrvaškem, so tako zabeležili močne sunke burje. Danes pa močno burjo lahko pričakujete tudi v Dalmaciji, zato hrvaške oblasti računajo na težave v prometu. Hrvaški avtoklub opozarja, da bodo danes v večjem delu države vozniki vozili po mokrih in spolzkih cestah. “Zaradi močne in v večernih urah orkanske burje na Jadranu so možne prepovedi in omejitve za določene skupine vozil na avtocesti A1 Zagreb–Split–Ploče, jadranski magistrali (DC8), krškem in paškem mostu ter državni cesti DC54 Maslenica–Zaton Obrovački,” so zapisali.

Povečan promet osebnih vozil danes pričakujejo na večini mejnih prehodov s Slovenijo in BiH, občasno v obe smeri. Prav tako so “zaradi orkanske burje” v večernih urah možne težave v pomorskem prometu, še dodajajo. Poleg nevihtnih celic bodo v petek nastajale tudi krajevne plohe z grmenjem, lokalno so možne tudi močnejše nevihte, ob katerih lahko nastane toča. Konec tedna se bo ohladilo tako na morju kot tudi na kopnem, a se bo vročina vrnila že do sredine prihodnjega tedna. Meteorologi prav tako napovedujejo nov vročinski val.

Vsem, ki se v petek odpravljate na Hrvaško, svetujemo, da spremljate aktualne objave na spletni strani Hrvaškega autokluba.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!