Žohar Čretnik o selitvi sedeža NLZOH: Poskus brez posveta je nedopusten

Slovenija 20. Jun 202218:51 > 19:38 0 komentarjev
NLZOH
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik je petkov sklep sveta zavoda, da sedež NLZOH premestijo iz Maribora v Ljubljano, označila za nepremišljen in škodljiv. Na premierja, ministra za zdravje in župana Maribora sta s predstavnico zaposlenih v svetu zavoda naslovili pisma, v katerih sta do odločitve kritični.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik je v pisni izjavi za STA pojasnila, da je za namero o premestitvi sedeža NLZOH iz Maribora v Ljubljano skupaj s predstavnico zaposlenih v svetu zavoda Mojco Fašmon Durjavo izvedela šele na petkovi popoldanski seji sveta NLZOH.

Odločitev o premestitvi ocenjuje kot slabo, zato sta s predstavnico zaposlenih v svetu zavoda med minulim koncem tedna pripravili pisma za predsednika vlade Roberta Goloba, ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in župana Maribora Sašo Arsenoviča, v katerih sta skupaj s strokovnimi ekipami NLZOH pojasnili, zakaj je odločitev o premiku sedeža nepremišljena in škodljiva.

Premik bi bil po oceni Žohar Čretnik v nasprotju z javno oznanjenimi prizadevanji za policentrični razvoj Slovenije, saj je sedež NLZOH v Mariboru od začetka njegovega delovanja 1. januarja 2014. “Predvsem pa je nedopustno, da se poskus takšnega posega, ki bi lahko temeljito zamajal delovanje nacionalnega javnega zavoda, dogaja brez slehernega posveta z zaposlenimi, vodstvom zavoda, strokovno javnostjo in lokalno oblastjo. Pod vprašaj bi postavil tudi načrtovano investicijo širitve na sedanji lokaciji v Mariboru, ki je nujna zaradi bistveno povečanega obsega dela v zadnjih letih,” je poudarila.

V NLZOH je sicer skupaj 808 zaposlenih, ki delujejo na 11 lokacijah. Od tega je v Mariboru zaposlenih 272 sodelavcev, v Ljubljani pa 131. V vseh dejavnostih institucije pa so največji oddelki prav v Mariboru, navajajo na NLZOH.

Do napovedanega premika sedeža NLZOH v Ljubljano so kritični tudi v Skupnosti občin Slovenije, ki spremembi nasprotuje. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so zato na Goloba, Bešiča Loredana ter ministra za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksandra Jevška naslovili pisma, v katerih jih pozivajo, da “preprečijo sprejemanje odločitev, ki še dodatno pripomorejo k že tako izjemno centralizirani državi”.

NLZOH naj bi vodila dva direktorja

Svetniki NLZOH so na petkovi seji izglasovali sklep o premestitvi sedeža ustanove iz Maribora v Ljubljano. Predsednik sveta Luka Kajtna je za STA sporočil, da bodo o premestitvi po ponovni preučitvi okoliščin danes odločali znova in oblikovali nov sklep, po katerem naj bi sedež ostal na obstoječi lokaciji v Mariboru. STA je na Kajtno naslovila vprašanja o razlogih za napovedano odločitev o vrnitvi sedeža NLZOH v Maribor le tri dni po sklepu o premestitvi sedeža v Ljubljano, odgovore še čaka.

Svetniki so v petek izglasovali tudi uvedbo dvotirnega vodenja ustanove. Po spremembi zavoda ne bo več vodil en direktor, pač pa bosta direktorja dva – strokovni in generalni. Ob tem so svetniki na predlog Kajtne izglasovali tudi razveljavitev razpisa za direktorja zavoda. Po neuradnih informacijah STA je Kajtna na seji razveljavitev razpisa utemeljil s prehodom na dvotirno vodenje NLZOH, zaradi katerega aktualni razpis ni več ustrezen. Za STA je v nedeljo pojasnil, da gre za “spremembo, ki ji bodo sledili tudi drugi zdravstveni zavodi, na primer NIJZ”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!