To je najbolj nevarno sadje: že majhne količine lahko škodujejo zdravju

Slovenija 16. Maj 202320:57 0 komentarjev
košara sadja
PROFIMEDIA

Najnovejši podatki organizacije Pesticide Action Network (PAN) Europe kažejo, da sadje vsebuje največ nevarnih pesticidov. Sadeži, ki jih kupujemo v skoraj vsaki trgovini ali na tržnici in jih radi jemo, pa lahko zaradi tega škodujejo zdravju.

Poročilo navaja, da je velik del evropskega sadja škropljen z zelo nevarnimi pesticidi, in sicer kar 49 odstotkov evropskih hrušk, 44 odstotkov grozdja, 34 odstotkov jabolk, 29 odstotkov sliv in 25 odstotkov malin. To sadje je v prodaji, čeprav vpliva na razvoj številnih zdravstvenih težav, poroča N1 Zagreb.

Že zelo majhne količine teh pesticidov škodujejo zdravju. Med najbolj onesnaženimi so portugalske, belgijske in nizozemske hruške. Podobno je z jabolki: najbolj onesnažena so nizozemska, grška in portugalska.

“S temeljitim pranjem je mogoče odstraniti ostanke pesticidov na površini sadja, ki se uporablja za preprečevanje gnitja med skladiščenjem in prevozom. Vendar so številni sodobni pesticidi ‘sistemski’, kar pomeni, da se absorbirajo v rastlino in razporedijo po vseh njenih tkivih. Teh ni mogoče odstraniti s pranjem,” je nekoč povedal Nick Mole iz britanske podružnice organizacije PAN.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!