“To je zadnje opozorilo”: kako bo potekal protestni shod Sviza?

Slovenija 23. Okt 202310:31 > 15:05 1 komentar

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) v sredo pripravlja protestni shod pred poslopjem vlade, saj nasprotuje predlogu v pogajanjih o odpravi plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. V sindikatu poudarjajo, da niso dobili občutka, da bi jih vlada jemala resno. Čeprav shod ne bo množičen in ne bo vplival na pedagoški proces, pa v Svizu pričakujejo, da bo imel dovolj močno sporočilo vladi.

V glavnem odboru Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so se za protestni shod odločili konec septembra, ko so na izredni seji razpravljali o poteku pogajanj o prenovi plačnega sistema ter odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah zaposlenih v javnem sektorju.

Predsednica sindikalne konference predšolske vzgoje Marjana Kolar je na novinarski konferenci poudarila, da niso dobili občutka, da bi jih vlada jemala resno. Za sindikat je vladni predlog nesprejemljiv, saj ne odpravlja plačnih nesorazmerij, ampak jih ohranja in prenaša v nov plačni sistem. “Na delovnih mestih v vzgoji, izobraževanju in kulturi pa nesorazmerja celo povečuje, zato predlog ne more biti podlaga za nadaljevanje pogajanj,” je jasna predsednica. V sindikatu tako vlado pozivajo, naj predlog umakne oziroma ga v ključnih delih spremeni.

To bodo zahtevali tudi v sredo na protestnem shodu, ki se bo začel ob 14. uri. “Pričakujemo, da bo shod imel dovolj močno sporočilo,” je poudarila Kolar. Šlo bo za profiliran protestni shod, na katerem bodo sindikalni zaupniki. Kolar je še pojasnila, da shod ne bo vplival na pedagoški proces v javnih zavodih, torej bo potekal nemoteno. “A bomo hkrati z dovolj veliko številčnostjo na shodu opozorili na težave, ki nas pestijo,” je opozorila. Shoda se bo poleg sindikalnih zaupnikov udeležilo še po največ dva ali trije predstavniki iz posameznega zavoda. Pričakujejo približno 1.500 udeležencev.

Po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja gre za “zadnje opozorilo, preden bi lahko konflikt eskaliral v širši spor okoli tega vladnega predloga, ki je za sindikat nesprejemljiv”.

Za shod se je Sviz odločil po tem, ko je vlada sindikatu po tritedenski prekinitvi pogajanj sredi septembra predstavila konkretnejši predlog odprave plačnih nesorazmerij in prevedbe delovnih mest na novo plačno lestvico, ki ga je ocenila na približno 847 milijonov evrov.

Predlog po prepričanju sindikata predvideva izrazito razvrednotenje strokovnih nazivov v šolstvu in kulturi ter hkrati poslabšanje prejšnjih vladnih predlogov, ki so že bili na pogajalski mizi. Razkorak med nazivoma mentor in svetovalec naj bi bil znižan na dva plačna razreda, skupaj za šest odstotkov, med svetovalcem in svetnikom pa bi bil razkorak en sam plačni razred. To po ocenah sindikata strokovnim nazivom v šolstvu jemlje smisel. “Gre za specifično bolečino in negativno presenečenje,” je ob tem poudaril Štrukelj.

Za sindikat je nesprejemljiv tudi vladni predlog o znižanju vrednosti drugih strokovnih delovnih mest v razmerju do učitelja začetnika – svetovalnih delavcev, knjižničarjev, organizatorjev in drugih strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju.

Zavračajo tudi vladni predlog zamrznitve usklajevanja vrednosti plačnih razredov do 1. januarja 2028, saj bi to po njihovem mnenju razvrednotilo predvidena izboljšanja na delovnih mestih v spodnji tretjini plačne lestvice, zlasti v plačni skupini J. Prav tako so proti znižanju števila dni letnega dopusta.

Vladni predlog je v pogajanjih sindikalni strani predstavila ministrica Sanja Ajanović Hovnik, ki pa je v začetku oktobra s tega mesta odstopila. A to po besedah Štruklja ne igra popolnoma nobene vloge, “kajti predlog vlade je ostal popolnoma nespremenjen in je še vedno na mizi in kot tak nesprejemljiv”.

V sredo protestni shod Sviza
Protestni shod Sviza pred vlado (Foto: N1)

Kot je pred novinarsko konferenco dejal Štrukelj, pa se je ob tem dodatno zapletlo še s predlogom zakona o izvrševanju proračuna, ki vključuje določbo, ki onemogoča usklajevanje plač v letu 2024. Tako je ena od zahtev sindikalne strani, ki so jo predstavili tudi na zadnjem pogajalskem srečanju pred dvema tednoma, umik te določbe. “Vrtimo se malo v prazno,” je dejal Štrukelj. Ob tem je pojasnil, da za zdaj ni znano, kdaj se bodo nadaljevala pogajanja, ki jih je na vladni strani nazadnje vodila državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak Pešec.

V Svizu so ob napovedi shoda pozvali pristojna ministra, torej ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo in ministrico za kulturo Asto Vrečko, da se opredelita do predloga “razvrednotenja strokovnih nazivov na področju šolstva in kulture”. Po besedah Štruklja bodo na shodu zahtevali jasno opredelitev pristojnih ministrov do predloga. “Ne moremo si predstavljati, da bi ministra lahko s tem soglašala. Preprosto ne verjamemo, da je to mogoče,” je poudaril Štukelj.

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so ob tem za STA pojasnili, da je vlada “pripoznala zaostanek rasti plač v vzgoji in izobraževanju glede na druga področja javnega sektorja, zato je naša zaveza, da se odpravijo ta nesorazmerja”. “Hkrati je treba postaviti nov plačni sistem, ki bo tako znotraj področja vzgoje in izobraževanja kot tudi v primerjavi z drugimi področji javnega sektorja vzpostavil pravična razmerja. Dokler potekajo pogajanja, se izhodišča pogajalcev praviloma zbližujejo, vsekakor pa v stebru vzgoje in izobraževanja pričakujemo rešitev v smeri, ki jo je ministrstvo predlagalo na podlagi strokovnih argumentov,” so navedli.

Na ministrstvu za kulturo pa so navedli, da si prizadevajo za izboljšanje delovnih pogojev in odpravo plačnih nesorazmerij. “S sindikati s področja kulture se sestajamo tako v okviru pogajalskega procesa kot tudi na občasnih delovnih sestankih, da lahko pridemo do najboljših rešitev za delavke in delavce v kulturi,” so pojasnili za STA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje