Ali “pri Golobovih” res padajo domine in kaj sledi po odstopu ministrice?

N1 video 06. Okt 202317:23 5 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik
Sanja Ajanović Hovnik (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Po nepreklicnem odstopu Sanje Ajanović Hovnik s položaja ministrice za javno upravo se vrstijo odzivi parlamentarnih strank. V Gibanju Svoboda so dejali, da so zdaj na vrsti institucije, da preverijo, kaj se je dejansko dogajalo v aferah, ki so s položaja odnesle ministrico. V NSi so zadovoljni z njeno potezo, a bodo zahtevali še nekatera dodatna pojasnila. Za SD je ministričin odstop pričakovan, v Levici pa ga ocenjujejo kot edino logično potezo. V SDS so dejali, da v tej vladi ministri prej odhajajo, kot prihajajo, zato bo treba govoriti, kdo bo sploh še želel v njej sodelovati.

Sanja Ajanović Hovnik je predsednika vlade Roberta Goloba v čustvenem pismu obvestila o nepreklicnem odstopu s položaja ministrice za javno upravo.

Iz premierjevega kabineta so sporočili, da je Ajanović Hovnik kot razlog za nepreklicni odstop navedla, da ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije. Premier Robert Golob bo državni zbor o njenem odstopu obvestil po prihodu s službene poti.

Po njenem odstopu pa se že vrstijo odzivi parlamentarnih strank. V Gibanju Svoboda, stranki, ki jo je Ajanović Hovnik pomagala soustanoviti, so dejali, da spoštujejo njeno potezo. Poslanka Svobode Tereza Novak je dejala, da je odstop ministrice za javno upravo odprl prostor ustreznim institucijam, da opravijo svoje delo in ugotovijo, kaj se je dejansko dogajalo v zadnjih tednih. “Mislim, da je s svojo odločitvijo naredila korak v smeri, da ustrezne institucije opravijo svoje delo in da se ovrže senca dvoma,” je dejala Novak.

V Levici so zatrdili, da so že v samem začetku poročanja o ministričinih aferah zahtevali odziv pristojnih institucij in natančna pojasnila same ministrice, ki bi pojasnila in odvrnila vse dvome v njena ravnanja. “V nasprotnem primeru pa smo pričakovali oster odziv predsednika vlade kot tudi odstop same ministrice,” je dejal poslanec Levice Milan Jakopovič.

Dodal je, da v Levici odstop ministrice ocenjujejo kot edino logično v tem trenutku. “Je pa treba zdaj poiskati rešitve, ki bodo sanirale nastalo situacijo. Tu imam v mislih predvsem razpisne postopke, nevladne organizacije in v končni fazi samo vlado. Na vse te in njihova ravnanja ob ministričinem postopanju je padla senca dvoma.”

V Levici tudi pričakujejo, da bo premier Golob hitro našel ministričino zamenjavo, tudi zaradi tega, da dogajanje ne bi vplivalo na pogajanja s sindikati javnega sektorja. “Pričakujemo, da se bodo vsa ta pogajanja normalno nadaljevala,” je zaključil Jakopovič.

V odzivu na odstop Sanje Ajanović Hovnik so bili – tako kot v minulih tednih – skopi v Socialnih demokratih. V kratkem odzivu preko elektronske pošte so sporočili, da je bil odstop ministrice za javno upravo v danih okoliščinah pričakovan. “Ob tem si želimo, da se fokus dela koalicije čim prej usmeri naprej, na zahtevne vsebinske izzive, pomembne za našo državo ter njene ljudi,” so zapisali.

Nova Slovenija je odstop ministrice Sanje Ajanović Hovnik pričakovala, k temu so jo tudi že večkrat pozvali. Podpredsednica stranke Vida Čadonič Špelič je v odzivu na odstop dejala: “Očitno pri Golobovih padajo domine. Še ena je padla in bo odšla. Sprašujem se, do kdaj bo to trajalo. Kar se pa tiče samega odstopa ministrice za javno upravo, pa lahko rečem samo: Končno.”

Poudarila je, da je Ajanović Hovnik zamudila svojo priložnost za odstop, saj bi lahko potrdila predvolilno obljubo Golobove stranke, da mislijo resno z drugačnim pristopom in večjo integriteto v politiki. Dodala je, da bodo od vladajočih zahtevali še odgovore na nekatera neodgovorjena vprašanja o porabi proračunskega denarja.

V največji opozicijski stranki SDS menijo, da je odločitev ministrice Ajanović Hovnik logična. “Gre za veliko zadev, ki so bile nepravilne, zato ministrica ne more imeti več zaupanja. To smo v SDS pokazali že s tem, ko smo vložili interpelacijo, s katero smo odreagirali, tako kot je treba. Vse, kar se je dogajalo, je bilo preveč in je terjalo naš odziv,” je dejala poslanka SDS Anja Bah Žibert in dodala, da zgodba s spornimi javnimi razpisi z odstopom verjetno še ni zaprta.

Po njenih besedah so na vidiku tudi težave glede vodenja ministrstva za javno upravo v prihodnosti. “Dejstvo je, da v tej vladi ministri prej odhajajo, kot prihajajo. Ob vseh izzivih, ki jih ima Slovenija pred sabo, bo treba zato veliko bolj govoriti o tem, kdo bo sploh še želel sodelovati v tej vladi.”

Kdo bo “začasno” prevzel vodenje ministrstva za javno upravo?

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, bo premier Robert Golob o odstopu Ajanović Hovnik državni zbor obvestil po prihodu s službene poti. Pričakovati je torej mogoče, da bo to storil v začetku prihodnjega tedna, ministrici pa bo funkcija prenehala, ko se bo z njenim odstopom na seji seznanil državni zbor. Predsednik vlade mora nato v desetih dneh predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali da jo bo poveril drugemu ministru.

ministrstvo za javno upravo
Bobo

O tem, kakšna bo premierjeva odločitev, krožijo različna ugibanja. Nekateri menijo, da bi bilo najbolje, da bi vodenje ministrstva začasno prevzel premier sam. Takšno možnost je na družbenem omrežju X izpostavil tudi Aleš Zalar, ki je bil v Pahorjevi vladi minister za pravosodje iz vrst LDS. Ob tem je dodal, da pogajanja s sindikati o plačni reformi vstopajo v odločilno fazo.

Nekateri drugi izpostavljajo, da je Sanja Ajanović Hovnik po odstopu notranje ministrice Tatjane Bobnar začasno vodila resor za notranje zadeve, in se sprašujejo, ali bo torej sedaj notranji minister Boštjan Poklukar začasno prevzel vodenje MJU.

V preteklih dneh so se sicer že pojavila nekatera ugibanja, kdo bi lahko postal novi minister za javno upravo. V medijih je bil večkrat omenjen sedanji državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, ki je v času Šarčeve vlade že vodil resor za javno upravo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje