To se še ni zgodilo: priljubljene ljubljanske šole brez omejitve vpisa

Slovenija 24. Maj 202418:13 0 komentarjev
študent
Foto: PROFIMEDIA

S seznama gimnazij, ki morajo zaradi svoje priljubljenosti navadno omejiti vpis, so letos izpadle tri najbolj zaželene ljubljanske gimnazije. Da bi bile gimnazije Bežigrad, Ledina in Poljane hkrati brez omejitve, se še ni zgodilo. Vse prijavljene bo septembra sprejela tudi priljubljena gorenjska gimnazija, Gimnazija Kranj.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je v četrtek objavilo seznam srednjih šol, ki bodo v naslednjem šolskem letu omejile vpis. Ob tem preseneča, da na njem ni nekaterih najbolj priljubljenih ljubljanskih gimnazij.

Po številkah ministrstva za vzgojo in izobraževanje letošnje zanimanje za vpis v gimnazijske programe ni bilo nižje od povpraševanja zadnjih let, a bodo v treh najbolj zaželenih ljubljanskih gimnazijah – Bežigrad, Ledina in Poljane – kljub  temu v novo šolsko leto pozdravili vse prijavljene devetošolce. Da bi bile vse tri gimnazije hkrati brez omejitve vpisa, se še ni zgodilo.

Čeprav na Gimnaziji Ledina že lani niso imeli omejitve vpisa, je letošnja situacija posebna. V začetku aprila, ko so srednje šole preštele vse prijete prijave, je bil namreč njihov gimnazijski program 144,4-odstotno zaseden – za 196 prostih mest so prejeli 283 prijav. Vse je kazalo na to, da bodo mogli vpis omejiti. A ga niso.

GIMNAZIJA POLJANE
Gimnazija Poljane (Foto: Bor Slana/BOBO)

Ravnatelj Gimnazije Ledina Roman Vogrinc je za N1 pojasnil, da so vse devetošolce lahko sprejeli le zaradi prilagoditve ministrstva in prenosov prijav kandidatov. “Po velikanskem začetnem navalu so se šolarji prerazporedili, ministrstvo pa je odobrilo nadnormativne oddelke. Čeprav omejitve vpisa ni, smo tako zelo polni,” je razložil.

V naslednjem šolskem letu bo tako v prvi letnik gimnazijskega programa na Ledini zakorakalo 217 prijavljenih kandidatov. “V Ljubljani je letos precej gimnazij brez omejitve vpisa, in to se mi zdi zelo prijazno stanje,” je končal ravnatelj.

Kot omenjeno, sta s tekme za vpisne točke letos izstopili tudi Gimnazija Poljane, kamor je za 168 razpisanih mest prispelo 133 prijav, in Gimnazija Bežigrad, kamor je na 196 razpisanih mest za splošni gimnazijski program prispelo 199 prijav. Gimnazija Bežigrad je bila nazadnje brez omejitve vpisa v splošni gimnazijski program leta 2019/20.

Ravnatelj Gimnazije Poljane Srečko Zgaga je za N1 ocenil, da v družbi vpada zanimanje za gimnazijo, šol z gimnazijskim programom pa je veliko. “Z vpisom smo zadovoljni, saj bomo imeli polne razrede, hkrati pa bomo omeli dijake, ki si k nam zares želijo,” pa je komentiral to, da bodo v naslednje šolsko leto vstopili brez omejitve vpisa.

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so v včerajšnjem sporočilu za javnost zapisali, da so v zadnjih letih zaznali, da se veliko kandidatov iz manjših krajev odloča za srednje šole v večjih mestnih središčih. Letos trend ni tako množičen, kar bi bil prav tako lahko eden od razlogov, zakaj so tri najbolj priljubljene ljubljanske gimnazije hkrati ostale brez omejitve vpisa.

Za odziv smo prosili tudi Gimnazijo Bežigrad, na njihov odgovor še čakamo.

Kako je na drugih priljubljenih gimnazijah po Sloveniji?

Tudi drugod po Sloveniji seznam omejitev vpisa na splošnih gimnazijah nekoliko preseneča. Po dolgem času na primer ni omejitve vpisa na eni najbolj priljubljenih gorenjskih gimnazij, Gimnaziji Kranj.

Ravnatelj Aljoša Brlogar je v odzivu za N1 pojasnil, da so na gimnaziji z vpisom v naslednje šolsko leto zadovoljni, saj so zapolnili razpisanih 224 mest. Manjši upad v številu prijav je pripisal povečanemu zanimanju osnovnošolcev za ekonomske gimnazije kot prejšnja leta. “Kar se odraža tudi pri naši šoli in bomo nove dijake lahko vpisali brez stresa, ki jim ga predstavlja omejitev vpisa,” je dodal.

test
Foto: PROFIMEDIA

Je pa v Kranju velik porast v priljubljenosti doživela Gimnazija Franceta Prešerna, predvsem program ekonomske gimnazije. Na začetku aprila so za program ekonomske gimnazije našteli 116 prijav na 56 razpisanih mest. Vpis bodo omejili na 60 mest, so včeraj sporočili z ministrstva.

Vpis v gimnazijske programe je omejen tudi na prvi, II. in III. gimnaziji Maribor, na splošnih gimnazijskih programih in na športnem oddelku II. gimnazije.

Presenečenje na seznamu srednjih šol, ki bodo omejile vpis, ni niti Gimnazija Lava v Celju, kjer je omejen tako vpis v splošni gimnazijski program kot program tehniške gimnazije. Prav tako je v Celju omejila vpis I. celjska gimnazija, in sicer za športni oddelek.

Na programu gimnazija bo letos vpis omejen na 14 šolah, lani je bil na 26. Le na programu ekonomske gimnazije bo letos imelo omejitev več šol kot lani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!