Toča poleg poljščin uničila številne avtomobile in strešne kritine

Slovenija 26. Maj 202209:30 > 09:42 0 komentarjev

Včeraj popoldan so se nad delom države razbesnele nevihte. Najhuje je bilo na vzhodu in severovzhodu države. Med bolj prizadetimi kraji je Rogatec, kjer je toča v nekaj minutah uničila poljščine, tudi avtomobile in strešne kritine. O precejšnji škodi poročajo tudi iz Pomurja.

V sredo popoldne so nekatere dele Slovenije zajela neurja s točo. V Rogatcu so ledene krogle, velike kot jajca, povzročile precejšnjo škodo. Toča je poškodovala okoli sto avtomobilov ter strešne kritine, zato so občanom na pomoč priskočili gasilci, ki so strehe prekrili s folijo, je za STA danes povedal župan Rogatca Martin Mikolič.

Dejal je tudi, da je toča prizadela tudi poljščine in vinograde, medtem ko meteorne vode tokrat niso zalivale objektov. Po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje je v sredo vzhodni in severovzhodni del Slovenije okoli 16.30 zajelo močno neurje z obilnimi padavinami, točo in močnim vetrom. Do sedaj so zabeležili okoli 100 dogodkov, največ na območju Pomurja, kjer je poleg vetra klestila toča, pri tem pa je bilo poškodovanih večje število ostrešij objektov.

Neurje je pustošilo tudi v pokrajini ob Muri. Ob poškodovanih strehah, zalitih kleteh in podrtih drevesih je največ škode na poljih, vrtovih in sadovnjakih, aktivirane so bile številne gasilske ekipe. Neurje s točo in vetrom je največ škode povzročilo v širokem pasu ob Muri od Apač in Gornje Radgone prek Vučje vasi in Bakovcev do Lendave.

Po besedah Metke Barbarič s soboškega kmetijsko-gozdarskega zavoda je o škodi v kmetijstvu še prezgodaj govoriti, saj je ponekod pridelek povsem uničen in ga bo treba zasejati na novo, ponekod na drevesih ni ostalo niti listje, po drugi strani pa so v nekaterih krajih dobili le nekaj kapelj dežja. Bolj prizadete so poljščine, ki so proti koncu zorenja, medtem ko si komaj posajene ponavadi po takih dogodkih precej opomorejo.

Uprava za zaščito in reševanje je največ prijav dogodkov iz regije zabeležila v občini Radenci. Tamkajšnji župan Roman Leljak je sporočil, da si je ogledal posledice neurja in da bo potrebi sklical občinski svet, da bi z dopolnitvijo proračuna zagotovili dodatni denar. Kot pravi, je škode za okoli 300 tisoč evrov.Gasilci so med drugim posredovali v občini Gornja Radgona, kjer je zemeljski plaz zasul cestišče, v občini Križevci so prekrili poškodovane strehe na več objektih, na območju soboške občine so prečrpavali meteorno vodo z ulic in iz stanovanjskih objektov. V lendavski občini so očistili okoli 250 metrov cestišča, prekrili poškodovano streho, štiri strehe so prekrili tudi v Veržeju. Toča je močno ovirala tudi promet na pomurski avtocesti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!