FOTO&VIDEO: Toča, velika kot jajce, razbijala stekla na avtomobilih

Slovenija 25. Maj 202213:29 > 20:17 1 komentar

Mesec maj, ki je marsikoga presenetil z nadpovprečno visokimi temperaturami za ta čas, se bo končal s slabim vremenom. Po nizu vročih, suhih in skorajda poletnih dni nas od petka čaka hladno, sveže in deževno vreme, ki bo vztrajalo vse do začetka junija. Okoli 16.30 je vzhodni in severovzhodni del Slovenije zajelo močno neurje z obilnimi padavinami, točo in močnim vetrom. Agencija RS za okolje (Arso) je zato izdala oranžni alarm.

Po bolj vročem obdobju v zadnjih dneh je danes popoldan prišlo do vremenske spremembe. Neurja s točo, sunki vetra in nalivi so zajeli severovzhodni del Slovenije. Kot poroča portal Neurje.si, je okrog 16.30 severovzhodni del države prečkal sistem močnih superceličnih neviht. Najhuje je na območju Prekmurja, Prlekije in Haloz. V Rogaški Slatini je bila toča velika tudi kot jajce. Domačini poročajo, da je toča poškodovala stekla na avtomobilih, mnogi pa so v nekaj minutah ostali brez pridelka na vrtovih. Neurja so se nato pomikala proti Madžarski.

Uprava za zaščito in reševanje je do 18. ure zabeležila 49 dogodkov. Največjih jih je bilo zabeleženih na območju Pomurja, in sicer 24. Na območju občine Rogatec je bilo zabeleženih 16 dogodkov. Kot poročajo, je večinoma meteorna voda zalivala kleti, predvsem v Pomurju pa je poleg vetra klestila toča. Poškodovanih je bilo večje število ostrešij. Na terenu je za sanacijo posledic aktiviranih 24 gasilskih enot, intervencije pa so še v teku.

#slider_3

Arso napoveduje, da bodo krajevna neurja tudi v noči na četrtek, zato so izdali oranžni alarm.

Močno neurje v Dokležovju v občini Beltinci:

Močna neurja v severovzhodnem delu Slovenije ob 16.45:

Radarska slika
Arso

V soboto prihaja izrazito hladna fronta

Konec maja bodo temperature nižje, kot so bile doslej. V noči s torka na sredo so v Kopru imeli tudi prvo tropsko noč letos. Temperatura se namreč ponoči ni spustila pod 20 stopinj Celzija. Bolj drastična sprememba vremena pa naj bi bila s petka na soboto, je za N1 povedal Arsov dežurni prognostik Luka Ravnik. Petek bo še sončen in vroč, a proti večeru nas bo dosegla izrazita hladna fronta, ko se bo nad naše kraje spustila hladnejša zračna masa in prekinila dolg niz suhih in vročih dni.

Po soboti nas bodo dosegle padavine v obliki dežja, ki ne bodo ponehale do sredine naslednjega tedna. Sobota bo oblačna. Bolj sončno bo le na Primorskem, kjer pa bo pihala burja. Nedelja bo spremenljivo oblačna, padavine bodo pogostejše na jugu države. Temperature se bodo spustile za kar nekaj stopinj. Od sobote se bodo najvišje temperature gibale pri 20 stopinj Celzija. Jutra bodo zelo sveža, v ponedeljek bodo jutranje temperature ponekod dosegle le pet stopinj Celzija. Bolj poletne temperature nas čakajo šele v sredo ali četrtek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje