DVK pred nedeljskimi volitvami: opravila potekajo normalno

Slovenija 17. Okt 202211:59 2 komentarja

Državna volilna komisija se intenzivno pripravlja na nedeljske predsedniške volitve. Kot je povedal predsednik komisije Peter Golob, volilna opravila potekajo normalno, opozoril pa je še na nekaj ključnih podrobnosti. Glasovanje bo potekalo tudi v tujini, in sicer na 30 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v 26 državah. Volilci bodo svoj glas lahko oddali tudi na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi.

Volilna opravila pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami potekajo normalno, je v izjavi za medije dejal predsednik Državne volilne komisije (DVK) Peter Golob. Kot je spomnil, se je že iztekel rok, do katerega so morali oddati vloge vsi, ki bodo na dan volitev v tujini in bi želeli glasovati po pošti ali na diplomatskih predstavništvih. “Teh vlog je bilo bistveno manj, kot jih je komisija prejela na parlamentarnih volitvah,” je dejal Golob. Vlogo za glasovanje po pošti iz tujine je vložilo 589 upravičencev s stalnim prebivališčem v Sloveniji, za glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih pa 497 upravičencev.

Danes se izteče tudi rok za oddajo vlog za glasovanje po pošti iz zaporov, bolnišnic ali socialnovarstvenih zavodov ter za vse invalide. Golob je spomnil še, da se rok za vse, ki bi glasovnico radi oddali na t. i. voliščih omnia, izteče v sredo ob 24. uri. “Enako pa velja tudi za tiste, ki bi zaradi bolezni želeli glasovati na domu,” je še dodal. Opozoril je tudi na začetek predčasnega glasovanja, ki bo potekalo od torka do četrtka. Volišč za predčasno glasovanje bo 96 in bodo odprta od 7. do 19. ure.

Ob težavah s pošiljanjem volilnega gradiva v tujino, ki so spremljale parlamentarne volitve, je Golob sporočil, da so volilno gradivo volilcem s stalnim prebivališčem v tujini poslali že v prvi polovici septembra. “Zato upamo, da so gradivo vsi prejeli,” je dejal. Kot je sporočil direktor DVK Dušan Vučko, bo v nedeljo v tujini mogoče glasovati na 30 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v 26 državah. Volilci bodo svoj glas lahko oddali tudi na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi.

Vučko je opozoril še, da so bili na komisiji obveščeni o stavki sindikata poštnih delavcev v Veliki Britaniji, ki naj bi potekala 13., 20. in 25 oktobra in bo vplivala na poštne storitve v državi. “Pozivamo vse, ki tam bivajo, da glasovnice pošljejo čim prej, da bodo te v Slovenijo prispele pravočasno,” je povedal direktor volilne komisije.

O ukrepih proti koronavirusu na voliščih je direktor DVK povedal, da bodo tam veljali splošni ukrepi in priporočila NIJZ, ki so jih poslali tudi okrajnim volilnim komisijam. “Odgovornost je volilčeva. Maske so nujne samo na voliščih, ki so v domovih starejših občanov, in tam, kjer se opravljata zdravniška dejavnost in institucionalno varstvo,” je ukrepe razložil Vučko. Kot je poudaril, volilcu volilna pravica ne sme biti odvzeta tudi, če si maske na volišču, kjer je to obvezno, ne bi nadel.

Na volilno nedeljo bo potekal tudi Ljubljanski maraton, zaradi česar bodo nekatere ulice in ceste po prestolnici začasno zaprte. Predsednik DVK Golob je pojasnil, da so DVK, organizator maratona in ljubljanske občine opravili vse aktivnosti, da se volilkam in volilcem omogoči čim bolj nemoten dostop do volišč. Organizatorje in njihovo pripravljenost reševanja odprtih vprašanj je pohvalil tudi Vučko, ki je poudaril, da do 8.45 ter po 15. uri po Ljubljani ne bo več cestnih zapor.

Prvi krog predsedniških volitev, ki bo v nedeljo potekal na 3.183 voliščih, bo po ocenah DVK stal 5,3 milijona evrov, morebitni drugi krog pa približno 3,2 milijona. Volitve bodo v primerjavi s preteklimi zaradi podražitev poštnih storitev in tiska najverjetneje dražje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje