250-kilogramsko bombo, ki so jo našli v Mariboru, bodo deaktivirali 7. aprila

Slovenija 29. Mar 202409:20 > 13:30 0 komentarjev
V Mariboru so našli 250-kilogramsko bombo.
Lokacija bombe, ki so jo med gradbenimi deli našli na Teznu v Mariboru. (Foto: Mestna občina Maribor)

V Mariboru so v četrtek delavci med opravljanjem gradbenih del na Teznu našli 250-kilogramsko bombo iz 2. svetovne vojne. Kraj najdbe so pristojni zavarovali, v nedeljo, 7. aprila, pa bo stekla deaktivacija. Koliko ljudi bo treba evakuirati?

Kot so sporočili iz mariborske občine, so v četrtek na Teznu — natančneje na ulici Ledina — našli 250-kilogramsko letalsko bombo iz druge svetovne vojne. Kraj najdbe so pristojni zavarovali, za odstranitev oziroma deaktivacijo pa bodo v prihodnjih dneh poskrbeli pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Darko Zonjič je povedal, da ima bomba, ki vsebuje okoli 123 kilogramov eksploziva, mehanska vžigalnika. Deaktivirali jo bodo v nedeljo, 7. aprila, do takrat pa bo ob ustreznem varovanju zakopana v zemlji.

Intervencija se bo začela s sireno javnega alarmiranja okoli 10. ure, če bo šlo vse po sreči, bo bomba onesposobljena že okoli 11. ure. Ker sta vžigalnika v precej dobrem stanju, je dodal vodja oddelka severnoprimorske regije za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Aljaž Leban, imajo vsaj 90 odstotkov možnosti, da jim bo bombo uspelo deaktivirati z odvijanjem vžigalnikov.

Če tak način ne bo uspešen, lahko bombo prerežejo s kumulativnim trakom. Tretja možnost pa je izkop osem metrov globoke jame, kamor bombo zakopljejo in jo detonirajo — podobno kot nazadnje v Novi Gorici, je pojasnil Zonjič. V tem primeru bi prišlo do manjšega poka, večjih težav za okolico pa detonacija ne bi smela predstavljati.

Poveljnik civilne zaščite Mestne občine Maribor Samo Robič je dejal, da bo 7. aprila treba na varno umakniti okoli 50 oseb, ki živijo v neposredni bližini najdbe. V pasu do 600 metrov okoli bombe bodo pristojni omejili gibanje, že zdaj pa pregledujejo kritično infrastrukturo, na katero bi morebitna detonacija lahko imela vpliv. Svoje delovanje bo moralo prilagoditi tudi okoli 70 podjetij, ki delujejo tam. V prihodnjih dneh bodo vsi obveščeni o nujnih ukrepih.

Mariborski župan Saša Arsenovič se je civilni zaščiti zahvalil, ekipi, ki bo sodelovala na intervenciji, zaželel veliko sreče in dejal, da se glede na trenutne informacije v Mariboru lahko občani počutijo relativno varne. Vse, ki bodo v prihodnosti gradili na območju štajerske prestolnice, je pozval, naj bodo pri tem pozorni, saj se v tleh še vedno skrivajo na desetine neeksplodiranih letalskih bomb.

V Mariboru so našli 250-kilogramsko bombo.
V Mariboru so našli 250-kilogramsko bombo. (Foto: Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi)

Na območju Maribora več kot 200 neeksplodiranih letalskih bomb

Odkrita bomba sicer za to območje ni nič nenavadnega. Spomnimo: pred dvema letoma so na gradbišču v mariborski četrti Tezno prav tako našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne, težko 250 kilogramov. Prebivalce, ki živijo v 300-metrskem pasu, so ob deaktivaciji evakuirali, bombo pa onesposobili z odstranjevanjem mehanskih vžigalnikov, ki so bili v dobrem stanju.

Strokovnjaki so takrat pojasnili, da je na območju Maribora še več kot 200 neeksplodiranih letalskih bomb iz druge svetovne vojne. Štajerska prestolnica je bila namreč v tistem času največkrat bombardirano mesto v Sloveniji, kar je mogoče pripisati tudi temu, da je bila na Teznem vojaška industrija. Med januarjem 1944 in aprilom 1945 je bilo po poročanju izvedenih 29 bombnih napadov in odvrženih skoraj 16. 000 kosov bomb.

Bobo / Neeksplodirana letalska bomba iz druge svetovne vojne, ki je bila onesposobljena v začetku leta v Mariboru

“Od leta 1980 do danes je bilo samo na območju Maribora najdenih in uničenih okrog 42 zavezniških bomb, težkih od 250 do 500 kilogramov, še več je bilo manjših najdb. Če upoštevamo, da je do 20 odstotkov bomb ‘zatajilo’, leži v zemlji še zelo veliko eksplozivnih ostankov vojne,” je za N1 takrat opozoril Sašo Turnšek, pripadnik Državne enote za varstvo pred NUS iz vzhodnoštajerske regije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!