Deaktivacija vojaške bombe v Mariboru potekala ‘kot po maslu’

N1 video 16. Jan 202213:42 > 17. Jan 2022 10:50

Današnja deaktivacija 250-kilogramske bombe iz druge svetovne vojne, ki so jo pretekli teden našli v Mariboru, je bila končana v dobri uri. Intervencija je potekala usklajeno, akcija pa se je končala po pričakovanju pristojnih. Bombo sta v jami onesposobila dva pirotehnika, in sicer tako, da sta z bombe odstranila mehanska vžigalnika. Ker se je načrt uresničil že v prvi fazi, ni bilo treba posegati po bolj zapletenih in nevarnih postopkih.

V sredo so na gradbišču v mariborski četrti Tezno našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne, težko 250 kilogramov. Danes pa je, ob evakuaciji prebivalcev, ki živijo v 300-metrskem pasu, potekala tudi njena deaktivacija. Ob 12.20 se je v Mariboru oglasila sirena z znakom za splošno nevarnost in tako naznanila začetek odstranitve bombe na Prevorškovi ulici 8.

Le uro zatem se je nato znova oglasila opozorilna sirena in označila konec nevarnosti, s tem pa je bila uspešno zaključena tudi intervencija. Gre sicer že za drugi takšen dogodek v Mariboru v zadnjih dveh letih.

Po koncu so v izjavi za javnost pristojni predstavili podrobnosti današnje akcije. Pri odstranjevanju bombe je sodelovalo osem pripadnikov državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

“Sreča je bila na naši strani”

Darko But, direktor Uprave za zaščito in reševanje, je dejal, da so si vsi vpleteni oddahnili, ker so aktivnosti potekale kot po maslu. Igor Boh, namestnik poveljnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) na Upravi za zaščito in reševanje, je pojasnil, da se je današnja intervencija odvila po pričakovanjih. “Načrt se je uresničil že v prvi fazi in ni bilo treba posegati po bolj nevarnih in zahtevanih postopkih,” je dejal.

Darko Zonjič, vodja intervencije pa je povedal, da so imeli lahko delo, saj so vsi upoštevali navodila pristojnih. 250-kilogramsko bombo so po njegovih besedah onesposobili z odstranjevanjem mehanskih vžigalnikov, ki so bili v dobrem stanju. “Vse je potekalo kot po maslu, tudi ostale službe so opravile svoje delo,” je dodal.

V desetmetrsko jamo na odvijanje vžigalnikov sta se spustila dva pirotehnika – Jože Novak, ki je opravil odvijanje na eksplozivnem sredstvu, in Aljaž Leban, ki mu je pri tem asistiral. Bomba, ki je bila deaktivirana v eni uri, gre zdaj najprej v začasno skladiščenje na poligon pri Pivki, nato pa bodo pripravili načrt, kako jo bodo dokončno uničili. Po Lebnovih besedah želijo takšne priložnosti izkoristiti tudi za vajo, zato bodo mogoče izbrali tak način, ki bi ga morda nekoč dejansko morali uporabiti v središču mesta.

Podžupan mesta Maribor Samo Peter Medved je po zaključku akcije povedal, da je današnja deaktivacija potekala usklajeno. Tako kot drugi se je zahvalil vsem sodelujočim in prebivalcem, ki so upoštevali navodila pristojnih. “Ob zaključku bi rad opozoril še, da imamo v Mariboru odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, tako da vsem graditeljem, ki dobijo predhodno informacijo, da je njihova gradnja na območju, kjer velja nevarnost pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, sporočam, da to spoštujejo in o tem naročijo predhodne raziskave,” je dejal.

V Mariboru so preklicali opozorilo splošne nevarnosti, zato tudi omejitev gibanja ne velja več, ponovo pa so odprte tudi lokalne ceste.

V Mariboru še več kot 200 neeksplodiranih sredstev

Strokovnjaki sicer pravijo, da je na območju Maribora še več kot 200 neeksplodiranih letalskih bomb iz druge svetovne vojne. Štajerska prestolnica je bila namreč v tistem času največkrat bombardirano mesto v Sloveniji, kar je mogoče pripisati tudi temu, da je bila na Teznem vojaška industrija. Med januarjem 1944 in aprilom 1945 je bilo po poročanju STA izvedenih 29 bombnih napadov in odvrženih skoraj 16. 000 kosov bomb.

“Od leta 1980 do danes je bilo samo na območju Maribora najdenih in uničenih okrog 42 zavezniških bomb, težkih od 250 do 500 kilogramov, še več je bilo manjših najdb. Če upoštevamo, da je do 20 odstotkov bomb ‘zatajilo’, leži v zemlji še zelo veliko eksplozivnih ostankov vojne,” je za N1 pred dnevi opozoril Sašo Turnšek, pripadnik Državne enote za varstvo pred NUS iz vzhodnoštajerske regije.

Bomba Bomba
Miloš Vujinović/Bobo
Bomba Bomba
N1
Bomba Bomba
Miloš Vujinović/Bobo
Bomba Bomba
Miloš Vujinović/Bobo
Bomba Bomba
Miloš Vujinović/Bobo
Bomba Bomba
Miloš Vujinović/Bobo
Bomba Bomba
Miloš Vujinović/Bobo
Bomba Bomba
Miloš Vujinović/Bobo
Bomba Bomba