Po referendumskem porazu obračun med Janšo in Toninom

Slovenija 27. Nov 202222:52 17 komentarjev
Matej Tonin
Matej Tonin, predsednik NSi (foto: Borut Živulović/BOBO)

Tri referendumska vprašanja – o zakonu o RTV, zakonu o vladi in zakonu o dolgotrajni oskrbi – so dobila podporo volilcev. Predsednik NSi Matej Tonin je dejal, da je ta rezultat še tretji letošnji poraz desnice. "Na slovenski desnici je potrebna temeljita samorefleksija, kako naprej," je zapisal Tonin. Na Twitterju se je na izjavo predsednika NSi hitro odzval prvak SDS Janez Janša in zbodel Tonina.

“Izid današnjih referendumov je jasen, ljudje so glasovali za sprejetje vseh treh zakonov – o RTV, o vladi in o dolgotrajni oskrbi. S tem so zavrnili referendumsko zahtevo predlagateljev iz stranke SDS. Vsebinske dileme so bile potisnjene v ozadje, ljudje so se ponovno odločali zgolj ZA ali PROTI politiki, ki jo pooseblja Janez Janša,” je rezultate trojnega referenduma komentiral predsednik NSi Matej Tonin.

Po besedah predsednika NSi je to že tretji poraz desne sredine. Naprej je izgubila na parlamentarnih volitvah, “kljub temu da je bila naša vlada zelo učinkovita in je beležila izjemne gospodarske uspehe ter smo izvedli številne projekte”, nato pa še na predsedniških volitvah, kjer je v drugem krogu Anžeta Logarja premagala Nataša Pirc Musar.

“Danes so se volilci odločili za sprejetje treh zakonov, čeprav so bili argumenti proti sprejetju močnejši in razumnejši. Na slovenski desnici je potrebna temeljita samorefleksija, kako naprej. Letošnje leto je pokazalo, da rezultati, kompetence in vsebina niso odločilni. Vsake volitve, v katerih se neposredno ali posredno pojavi Janez Janša, postanejo iracionalne in emocionalne,” je še zapisal Tonin.

Kakšne bodo poteze drugih strank, Tonin ni želel ugibati, dodal pa je, da bodo v NSi opravili temeljit razmislek in samorefleksijo, kako naprej.

“Od korakov NSi je odvisna prihodnost desne sredine, ki si zasluži novih zmag, aktualna vlada pa potrebuje tudi resno alternativo,” je v izjavi za javnost zapisal Tonin.

Janša zbodel Tonina

Kmalu po objavi Toninovega komentarja izidov referenduma se je nanj ostro odzval prvak SDS Janez Janša. Na Twitterju je zapisal: “Ko in če bo NSi dejansko dejala in postala to, kar obljublja, bo na volitvah dobila vsaj 15 odstotkov in marsikaj bo lahko drugače.”

“Dokler pa bo zgolj sledila sirenam in kritizirala tiste, ki se v teh razmerah še borijo, ter na mestu načel imela vinjeto, bo životarila pod 10 odstotkov,” je v odzivu na Toninovo izjavo zapisal Janša.

Pred tem so v največji opozicijski stranki SDS v odzivu na delne neuradne rezultate današnjega glasovanja dejali, da obžalujejo referendumske izide, pri čemer so med drugim ocenili, da volilci niso bili dobro seznanjeni z vsebino zakonov, o katerih so odločali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje