Tonin je namignil, kdo odhaja v Ukrajino kot odpravnik poslov

Slovenija 23. Mar 202213:21 > 15:58 3 komentarji

Slovenija v Kijev pošilja začasnega odpravnika poslov, ki bo tam na podlagi ocene razmer opravljal diplomatske naloge na načine in po postopkih, ki so zapisani v Zakonu o zunanjih zadevah. Omenjeni zakon ne predvideva "oborožene vojaške diplomatske misije", kot so napačno navedli nekateri mediji, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Kot so še dodali na ministrstvu za zunanje zadeve, se veleposlanik Slovenije v Ukrajini medtem od 21. marca nahaja na začasni lokaciji na Poljskem v bližini ukrajinske meje, kjer izvaja vse diplomatske naloge, med katerimi je poleg zagotavljanja konzularne pomoči tudi vzdrževanje stikov z diplomatskim zborom. Po naših informacijah je veleposlanik v mestu Rzeszow.

Obrambni minister Matej Tonin je ob robu predvolilnega dogodka NSi komentiral tudi poročanje nekaterih medijev, da naj bi Slovenija na diplomatsko misijo v Ukrajino poslala predstavnika obrambnega ministrstva. “Jaz sem zgolj vesel, da imamo na ministrstvu za obrambo pogumne ljudi, ki so v teh časih pripravljeni tudi tvegati, da bi pomagali ukrajinskemu ljudstvu in celotni Evropi, da pride do miru,” je dejal Tonin. O bolj konkretnih podrobnostih o misiji pa minister ni podal odgovora. “Ko bodo vsi postopki zaključeni, boste obveščeni tudi o vseh detajlih in imenih. Gre za diplomatsko misijo, kjer ima vodilno vlogo ministrstvo za zunanje zadeve, ki mora pripraviti ustrezne postopke, te pa na koncu potrdi vlada,” je še pojasnil Tonin. Po naših informacijah gre v primeru predstavnika z obrambnega ministrstva prav tako za prostovoljca s činom podpolkovnika, ki so ga za namen misije prezaposlili na MZZ.

Časnik Delo je neuradno poročal, da naj bi začasni odpravnik poslov v Ukrajini postal brigadir Slovenske vojske Bojan Pograjc, trenutno državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, poleti pa naj bi postal slovenski veleposlanik na Poljskem. Po informacijah N1 to, da v Kijev odhaja Pograjc, ne drži.

Spomnimo, da bo Slovenija predvidoma v tem tednu v Ukrajino poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo, je prek Twitterja v nedeljo napovedal premier Janez Janša. Zunanji minister Anže Logar je v ponedeljek to potrdil in napovedal, da bo Slovenija v Kijev poslala odpravnika poslov. Več naj bi bilo po njegovih besedah znanega šele, ko bo ta že prevzel svoje dolžnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje