Tonin: Kolegi v EU zaskrbljeno spraševali o prekinitvi nakupa boxerjev

Slovenija 17. Maj 202217:34 > 18:58 9 komentarjev
Matej Tonin
Borut Živulovič/BOBO

Slovenski obrambni minister, ki opravlja tekoče posle, Matej Tonin je danes po zasedanju obrambnih ministrov članic v Bruslju povedal, da ga je več evropskih kolegov "z zaskrbljenostjo spraševalo" glede napovedi prihodnje slovenske vlade, da bo prekinila nakup oklepnikov boxer.

Na novinarski konferenci po zasedanju je Matej Tonin dejal, da tega sploh ni želel omenjati, a so ga drugi ministri spraševali, ali drži, da namerava prihodnja slovenska vlada nakup oklepnikov boxer prekiniti. Dejal jim je, da bo morala na ta vprašanja odgovarjati nova vlada.

Kot je poudaril, te oklepnike Slovenija potrebuje za nacionalno obrambo. Slovenija bi z odpovedjo nakupa ostala brez ključne vojaške zmogljivosti, katere hrbtenico bodo predstavljali boxerji. Poleg tega bo morala plačati pogodbeno kazen, odpoved nakupa pa bo škodovala tudi kredibilnosti Slovenije v mednarodnem prostoru, je povedal Tonin, ki je sicer pogodbo z organizacijo OCCAR podpisal v četrtek, dan pred iztekom mandata.

“Stvari so jasne, ta vozila potrebujemo. Kakršna koli drugačna odločitev bi predvsem Slovenijo na nek način osamila, sprožila veliko nepotrebnih vprašanj in zelo močno omajala našo kredibilnost,” je poudaril obrambni minister.

Slovenija sicer načrtuje nabavo 45 osemkolesnikov za skupno 343,4 milijona evrov. Tonin je danes pojasnil, da oklepniki skupaj z oborožitvijo in tudi dodatnim paketom za usposabljanje in vzdrževanje stanejo 281 milijonov evrov, ostalo pa je DDV, ki ga bo Slovenija plačala sama sebi. Po podpisu memoranduma o soglasju za pristop k programu Boxer z organizacijo OCCAR je potem ta podpisala tudi že pogodbo s podjetjem Artec, ki proizvaja oklepnike.

Tega posla pa v nastajajoči koaliciji Gibanja Svoboda, SD in Levice ne podpirajo. Ministra so večkrat pozvali, naj sporazuma ne podpiše. Nakupa ne podpirajo zaradi “spremenjenih okoliščin” v primerjavi z obdobjem, ko je bila ta odločitev sprejeta, je dejal najverjetnejši novi mandatar Robert Golob. Napovedal je uporabo vseh pravnih sredstev, da to stališče tudi uveljavijo.

Slovenija pa po Toninovih besedah nadaljuje tudi pogovore z Nemčijo, ki bi Sloveniji v zameno za vojaško opremo, ki bi jo naša država poslala Ukrajini, zagotovila svojo opremo. O tem, kje so pogajanja med nemškim in slovenskim obrambnim ministrstvom zastala, je slovenski minister govoril tudi z nemško kolegico Christine Lambrecht.

“Slovenija je svoj del opravila. Oprema, ki jo namerava poslati Ukrajini, je pripravljena za transport. Nemcem smo v pisni obliki sporočili, kakšno opremo si želimo, zdaj čakamo zgolj še nemško stran za povratno informacijo,” je poudaril Tonin. Dodal je, da Slovenijo “zanima zgolj moderna tehnika, s katero si bo lahko Slovenska vojska v prihodnjih desetih do 15 letih kaj pomagala”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje