Tonin o razlikah med NSi in SDS: Naše komuniciranje je dostojno

N1 video 19. Apr 202216:49 > 17:08 5 komentarjev
Matej Tonin in Manfred Weber
N1

Slovenijo je obiskal vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfred Weber, ki je po srečanju s predsednikom NSi Matejem Toninom izrazil podporo strankini kampanji za nedeljske volitve v državni zbor. Ker je ob NSi del te evropske družine tudi stranka SDS, je Tonin opisal, kako se stranki med sabo razlikujeta.

“Vesel sem, da imamo takega prijatelja,” je predsednik Nove Slovenije (NSi) Matej Tonin dejal po srečanju z vodjo poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfredom Webrom, katere del je tudi NSi. Weber je danes obiskal Ljubljano, kot pravi Tonin, pa sta se obsežno pogovorila o slovenski in evropski situaciji.

“EPP je velika družina in tudi osrednji del trenutne vlade sestavljajo stranke, ki so del EPP. Glede na rezultate, ki jih imamo, bi bilo seveda ključno in nujno, da ta vlada nadaljuje svoje delo, da dokonča projekte, ki jih je zastavila in tako Slovenijo usmeri v prihodnost,” je navedel Tonin in naštel nekaj izzivov, ki bodo po njegovem mnenju v naslednjih letih za Slovenijo ključni.

Med njimi je omenil demografsko zimo. “Moramo se soočiti z našim zdravstvenim sistemom, ki ga je covid zagotovo opešal. Tukaj si bomo prizadevali za vsem dostopno javno zdravstvo,” je opisal predsednik NSi. Med ključnimi izzivi je omenil tudi gospodarstvo. “Gospodarstvo je ključ. Z dobro delujočim gospodarstvom dobimo podlago za socialno državo in delovanje vseh drugih sistemov. Če bo uspešno gospodarstvo, bodo uspešni tudi vsi ostali sistemi,” pravi Tonin.

Glede na to, da v aktualni vladi sodelujeta dve stranki, ki sta del evropske družine EPP – ob NSi je to še stranka SDS – Tonin pravi, da ga mnogi sprašujejo, kako se ti dve stranki med sabo razlikujeta. Opisal je, da imata obe stranki “čez palec” 80 odstotkov programa enakega. “Zelo smo si podobni ravno zaradi tega, ker smo del iste politične družine. Kljub temu pa obstajajo pomembne razlike med temi strankami, ki sodelujejo v vladi in so del EPP. Zaradi teh razlik imamo dve različni stranki,” je opisal.

Tonin pravi, da jih od druge slovenske vladne stranke, ki je prav tako del EPP, loči to, da so že naredili transformacijo pri generaciji. “NSi danes vodi mlada ekipa, ki se želi dokazati, je energična in motivirana, da dela za Slovenijo,” pravi Tonin. Drugo pomembno razliko med strankama pa vidi v načinu komuniciranja. “Komuniciranje NSi je dostojno. Mi ne žalimo, mi komuniciramo na način, da se da razlike povedati tudi na nežaljiv in primeren način,” pravi Tonin. Tretjo razliko pa vidi v tem, da je NSi stranka, “ki stavi in gradi tudi na krščanskih koreninah”.

Vodja evropske poslanske skupine EPP Weber pa je po srečanju s Toninom poudaril, da je NSi močan steber največje politične skupine v Evropski uniji (EU). “Nova Slovenija ima veliko evropskih prijateljev, ki podpirajo njeno kampanjo,” je poudaril. Weber meni, da je slovenska vlada pod vodstvom strank, ki pripadajo EPP, v zadnjih dveh letih v državo prinesla veliko razvoja, še posebej na gospodarskem področju. “Gre za močan razvoj, ki se kaže v vsakodnevnem življenju slovenskih državljanov,” pravi. “Še vedno je veliko stvari treba izboljšati, ampak razvoj je dober.”

Tudi Weber je poudaril, da lahko močno gospodarstvo pripomore k socialni državi in da smo prav to v zadnjih dveh letih lahko opazovali v Sloveniji. Weber prav tako meni, da je Slovenija v zadnjih dveh letih postavljala ne le nacionalne, ampak tudi evropske standarde na infrastrukturnem in digitalnem področju. Poudaril je, da je glavno sporočilo njegovega obiska Slovenijo izraz podpore NSi. “Potrebujemo vodstvo in predvidljivost in to lahko EPP in NSi ponudita,” je zaključil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje