Tožba zaradi izdaje energetskega soglasja za NEK 2, Vrtovec o “nagajanju”

Slovenija 08. Okt 202118:13 1 komentar
Jedrska elektrarna Krško NEK
Foto: Bobo

Tri okoljevarstvene organizacije so zaradi izdaje energetskega dovoljenja za drugi blok nuklearke v Krškem vložile tožbo proti ministrstvoma za infrastrukturo ter okolje in prostor. Menijo, da je bilo dovoljenje izdano nezakonito. Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec to označuje za nagajanje in poudarja, da "mimo tega, da bi vprašali ljudi glede NEK 2, ne bodo šli".

Tožbo proti ministrstvoma za infrastrukturo ter za okolje in prostor so vložili društvo za sonaraven razvoj Focus, Center za pravno varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) ter Društvo Prihodnost, predstavništvo organizacije Greenpeace CEE v Sloveniji.

O NEK 2 preberite še:

Nevladniki se v tožbi sklicujejo na to, da je odločitev o izdaji energetskega dovoljenja za NEK 2 nezakonita, ker nima ustrezne pravne podlage, dolgoročna podnebna strategija kot strateška podlaga pa je po njihovih besedah sprejeta na nezakonit in protiustaven način. Zato nevladne organizacije skupaj z energetskim dovoljenjem izpodbijajo tudi del vsebine podnebne strategije.

Glavni razlog za tožbo je po utemeljitvi tožbe “popolna odsotnost javne razprave” ob sprejemanju resolucije o dolgoročni podnebni strategiji Slovenije do leta 2050 oziroma dela, ki predvideva načrtovanje dolgoročne rabe jedrske energije.

Vrtovec o nagajanju nevladnikov in javni razpravi

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je bil na današnji novinarski konferenci ministrov stranke NSi v Ljubljani kritičen do nevladnih organizacij, ki po njegovih besedah nasprotujejo vsemu. “So proti nuklearki, proti termoelektrarni, proti vetrni energiji, proti sončni energiji … električna energija pa ne zraste na drevesu,” je poudaril Vrtovec.

Nuklearna energija je po njegovih besedah zelo čista in tista, ki so jo prepoznali kot ustrezen element za našo energetsko neodvisnost. “Ali se bomo odločili za redukcije električne energije, za izklapljanje, kar, kot kaže, predlagajo nevladniki,” je vprašal.

Če bi že imeli drugi blok nuklearne elektrarne v Krškem, potem po Vrtovčevi oceni tovrstnih situacij, ki smo jim priča z rastjo cen električne energije, vsaj v Sloveniji ne bi imeli, ker bi bili energetsko samozadostni. “Obnovljivi viri energije so pomembni, potrebno je vlagati v njih, a poglejmo razmere v Avstriji, kjer zaradi sušnega obdobja njihov hidro potencial ni več takšen, kot bi moral biti,” je dodal.

“Vsi bi radi imeli elektriko v vtičnicah, polnili svoj iphone, imeli klimo in hladilnik … nasprotovati vsemu pač ne gre,” je ponovil.

Vrtovec je ob tem izpostavil, da je energetsko dovoljenje šele prvi korak, da pridemo do ustreznih postopkov za drugi blok nuklearke. “Mi ta dialog vodimo, tudi na evropski ravni. Kmalu bomo imeli tudi različna ministrska srečanja in želim, da čim prej pridemo do končne odločitve za drugi blok, kajti brez tega bomo odvisni izključno od uvoza, glede na to, da želimo leta 2033 dokončno uganiti Teš,” je dodal.

“Mimo koraka, da bi vprašali ljudi, ali so za ali proti drugemu bloku, absolutno ne bomo šli,” je še napovedal minister.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje