Vztrajna megla v Ljubljani. Bo ognjemet sploh viden?

Slovenija 31. Dec 202109:21 > 09:54 2 komentarja
Megla v Ljubljani
Profimedia

Če ste upali, da se bo megla razkadila, vas moramo razočarati. Vztrajala bo tudi na silvestrovo in čez prvi vikend v novem letu. A če se vzpnete na bližnji hrib, vas tam čaka sonce in okoli 15 stopinj Celzija. Sprememba vremena pa prihaja v začetku prihodnjega tedna.

Podobno kot v četrtek lahko popoldan morda pričakujemo, da bo kakšen sončni žarek pokukal skozi to res trdovratno meglo. A silvestrska noč bo očitno v prestolnici in tudi po drugih nižinah precej meglena. V Ljubljani tako ne moremo pričakovati, da bo ognjemet dobro viden. Plast megle je sicer plitva, a zelo gosta.

Nad nas se je razširil anticiklon s precej toplim in suhim zrakom v višinah. To pozimi pomeni, da se krepi temperaturni obrat, je za N1 razložila dežurna meteorologinja Agencije RS za okolje (Arso) Katja Kozjek.

“V teh dneh rečemo, da je dovolj, da se vzpnemo na en bližnji manjši hrib in se izkopljemo iz megle,” pa je nasvet za tiste, ki ste megle res siti. Ne le, da nas tam čaka sonce, tudi precej topleje je.

Najtoplejša zračna masa bo nad nami ravno v silvestrski noči. Na okoli 800 metrih nadmorske višine bo ponoči najtopleje, temperatura se lahko povzpne tudi nad 15 stopinj Celzija. Na nočnem pohodu vas tako vsekakor ne bo zeblo, dodaja dežurna meteorologinja.

Tudi na prvi dan novega leta bo vreme zelo podobno današnjemu, morda bo dan še malo manj jasen kot danes, saj bo na nebu nekaj visoke koprenaste oblačnosti. Megla se zadržuje tudi ob morju, vztrajala pa bo še v soboto in nedeljo.

Naslednji teden sprememba vremena

V začetku prihodnjega tedna prihaja sprememba vremena, saj bo zapihal jugozahodnik, ki vedno nakazuje spremembo.

Na Primorskem in Notranjskem bo v torek rahlo deževalo, v noči na sredo pa lahko pričakujemo večjo pošiljko padavin, ki bo zajela državo.

Počasi se bomo tako naravnali na vremenske razmere, ki so bolj primerne letnemu času, še dodaja dežurna meteorologinja.

Najvišja letošnja temperatura je bila izmerjena 15. avgusta na letališču Cerklje ob Krki in je znašala 37 stopinj Celzija. Najnižjo temperaturo pa so po podatkih Arsa izmerili 13. februarja na Kredarici, in sicer -24,1 stopinje Celzija.

Druga najvišja temperatura je bila prav tako izmerjena 15. avgusta, in sicer v Dobličah pri Črnomlju, kjer so izmerili 36,9 stopinje Celzija. Drugo najnižjo temperaturo pa so izmerili 12. februarja na Zelenici in je znašala -23,8 stopinje Celzija, so v Arsu zapisali na Twitterju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje