Trenutno najboljši Slovenci v oponašanju jelenovega rukanja (VIDEO)

Magazin 04. Dec 202310:37 4 komentarji

Poglejte in prisluhnite, kako dobro slovenski lovci oponašajo jelenje rukanje – oglašanje jelenov, ki pomeni opozarjanje nase, grožnjo drugim jelenom ali ljubezenski klic.

Predvsem jeseni lahko v nekaterih naših gozdovih – največ na Notranjskem in Kočevskem – zgodaj zjutraj ali ponoči slišimo predirne, rohneče glasove, zaradi katerih lahko nepoznavalce po telesu spreleti srh.

Gre za oglašanje jelenjih samcev, ki mu pravimo jelenje rukanje. Vodilni samci z oglašanjem v tropu opozarjajo nase, grozijo drugim samcem ali pa privabljajo samice. Slišati pa ga je mogoče več kilometrov daleč.

Oponašanje jelenjega rukanja je že nekaj let tudi posebna lovska disciplina, s katero se pri nas ukvarja približno deset ljudi. Disciplina od tekmovalcev zahteva dober posluh, kajti oponašalci morajo čim bolje zadeti oglašanja rukajočih jelenov v različnih okoliščinah. Vsako leto priredijo tudi državno prvenstvo – naslednje bo aprila prihodnje leto.

Pred enim tednom je na Škofljici potekala izbirna tekma, ki jo je organizirala Zveza lovskih društev Ljubljana. Na tekmi je bil tokrat najboljši Tadej Klemenšek, drugouvrščeni je bil Tomaž Miklič, tretje mesto pa je osvojil trenutni državni prvak Marko Mavri.

V zgornjem videu si lahko pogledate in poslušate, kako dobro jim je uspelo oponašati jelenje rukanje, v spodnjem pa lahko prisluhnete izvirniku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje