V Jadranskem morju vse več orad: kaj je vzrok

Slovenija 03. Dec 202313:07 4 komentarji
Morje
Žiga Živulović jr./BOBO

Orade so priljubljene tako med športnimi ribiči kot gastronomskimi navdušenci. Število teh rib se na Hrvaškem v zadnjem obdobju močno povečuje, podoben trend pa strokovnjaki opažajo tudi na naši obali.

“Danes je precej lažje uloviti orado,” so medijem pripovedovali hrvaški ribiči. Občutek, da je v morju pri naših sosedih več rib te vrste, potrjujejo tudi hrvaški strokovnjaki. Kot je za portal morski.hr dejal vodja laboratorija na Inštitutu za oceanografijo in ribištvo v Splitu Leon Grubišić, opažajo večletni trend naraščanja populacije orad tako v vzhodnem Jadranu kot tudi v drugih delih Sredozemlja.

Povečanje števila orad na Hrvaškem posredno potrjujejo tudi statistični podatki letnega ulova orad. Hrvaški državni statistični urad navaja, da so ribiči leta 2022 nalovili 229 ton teh rib, leta 2019 127 ton.

Je orad več tudi v slovenskem morju? Kot je dejal Domen Trkov, ki je že več let mladi raziskovalec na Morski biološki postaji Piran, so povečanje v zadnjem obdobju opazili tudi pri nas, kar potrjujejo tudi podatki o ulovu.

Ulov orad se je glede na podatke Zavoda za ribištvo Slovenije prvič opazno povečal leta 2001. Nato je bil bolj ali manj stabilen do leta 2011, za tem pa je močno narasel. V naslednjih letih je močno nihal, od leta 2019 pa konstantno naraščal, podatke o letnem ulovu, ki si jih lahko ogledate na spodnji sliki, je komentiral Trkov. Od leta 1990 do danes je ulov orad torej močno narasel, je še dodal.

LETNI ULOV ORADE v Sloveniji
Foto: N1

Hrvaški strokovnjaki so izpostavili, da je več razlogov za povečanje populacije orad, med njimi program varstva priznanih drstišč te vrste in pobeg gojenih orad v naravno okolje. Z njimi se strinja tudi Trkov, ki pa kot glavni razlog izpostavlja naraščanje temperature morja, ki je posledica globalnega segrevanja.

Kot smo pisali, so na piranski morski biološki postaji letos poleti namerili rekordno visoko temperaturo vode na morskem dnu. Na 22 metrih globine, kjer izvajajo meritve, so namerili 24,6 stopinje Celzija, kar je občutno več od 20 stopinj, okoli katerih se temperature gibajo običajno. Oceanolog Martin Vodopivec je takrat za N1 dejal, da v 20 letih, odkar poleg temperatur na morski gladini spremljajo tudi temperature na morskem dnu, še nikdar niso izmerili tako visokih temperatur.

Po besedah Domna Trkova s piranske morske biološke postaje številne novejše raziskave ugotavljajo, da je dvigovanje temperature morske vode razlog za spremembe ribjih združb. To natančneje pomeni, da je v našem morju vse manj hladnoljubnih vrst in vse več toploljubnih vrst rib. “Ta pojav je znan kot tropikalizacija. Gre za pojav širjenja južnih toploljubnih vrst proti severu Jadranskega morja zaradi segrevanja morske vode,” je pojasnil sogovornik.

Naraščanje nekaterih ribjih vrst pa po besedah Trkova dviguje tudi stopnjo njihovega vpliva na okolje. Kot je pojasnil, se v primeru orade to kaže v povečanem plenjenju školjk, kar precej jezi pridelovalce školjk v Piranskem zalivu. Kot smo poročali, so prav orade uničile letošnjo letino klapavic. Požrešne ribe so na noč pojedle tudi do tri tone školjk, ker pa so si privoščile tudi veliko mladic, bo skromen tudi prihodnji pridelek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje