Tretja razvojna os: na Koroškem se bodo lahko pričela dela

Slovenija 20. Maj 202115:11 > 16:37 0 komentarjev
Tretja razvojna os
Bobo

Tretja razvojna os bo postala realna tudi za Korošce. Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je namreč sporočil, da je Dars pridobil gradbeno dovoljenje za odsek Jenina v Slovenj Gradcu.

Tretja razvojna os je prometna povezava, ki bo potekala iz smeri avstrijske Koroške preko Slovenj Gradca in Velenja do avtoceste pri Celju, nato pa se bo nadaljevala proti jugovzhodni Sloveniji vse do hrvaške meje.

Del nove cestne povezave obsega novo državno cesto na odseku od avtoceste A2 pri Novem mestu do priključka Maline (južni del osi) ter novo državno cesto na odseku od priključka Šentrupert na avtocesti A1 do priključka Slovenj Gradec jug (severni del osi).

Kot je sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, je Dars pridobil gradbeno dovoljenje za odsek Jenina, ki se nahaja v Slovenj Gradcu. Okvirna vrednost gradnje na tem odseku je 36 milijonov evrov, je še zapisal, in dodal, da se lahko dela na Koroškem kmalu pričnejo.

Na Darsu so napovedali, da bi z njimi lahko začeli predvidoma avgusta. Še vedno je v teku postopek izbiranja izvajalca del. Sposobnost sodelovanja v drugi fazi postopka za dela na sklopu Jenina so priznali Strabagu, skupnemu nastopu ponudnikov Pomgrad, Garnol, GGD in Voc Celje, skupnemu nastopu družb Kolektor CPG, Kolektor Koling in CGP, pa tudi skupnemu nastopu družb GP Krk in Trgograd.

Dela na tretji razvojni osi so se sicer začela 15. oktobra lani v Gaberkah. Mladinska iniciativa za 3. razvojno os si je za začetek gradnje prizadevala več kot šest let, celoten projekt pa je po oceni ministra Vrtovca vreden več kot milijardo evrov.

Odsek Velenje-Slovenj Gradec naj bi bil po besedah prvega moža Darsa Valentina Hajdinjaka zgrajen leta 2025 ali 2026, odsek Velenje-Šentrupert pa leta 2027.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!