Kako bodo v prazničnih dneh pred novim letom odprte trgovine

Slovenija 23. Dec 202200:05
PROFIMEDIA

Do konca leta je le še dober teden, v tem času pa je kar nekaj praznikov, zato bodo odpiralni časi trgovin nekoliko drugačni kot sicer. Kdaj boste lahko kupovali v predprazničnem in prazničnem času?

Leto 2022 se počasi poslavlja, mnogi pa še nakupujejo zadnja darila pred obdarovanji. Če morate pred koncem tedna še obiskati trgovine, bodite pozorni na delovne čase, saj bodo ti nekoliko drugačni kot običajno. Ob tem se pripravite na gnečo v trgovinah in na cestah v okolici nakupovalnih središč.

Prihajajoči konec tedna bo nekoliko podaljšan, saj bo ponedeljek dela prost dan zaradi dneva samostojnosti in enotnosti.

Danes bodo trgovine odprte še po običajnem delovniku, drugače pa bo že v soboto. Takrat bo večina trgovin delala po skrajšanem delovniku.

Nakupovalni središči Citypark in Aleja bosta odprti od 8. do 17. ure, Supernova na Rudniku pa do 18. ure. Prav tako bo do 18. ure odprta večina trgovin Mercatorja in tudi poslovalnice trgovinske verige Hofer. Večina trgovin Spara, Lidla, Jagra in Tuša bo 24. decembra odprtih do 17. ure. Dve poslovalnici Tuša bosta sicer odprti nekoliko dlje, in sicer Tuš hipermarket Planet Koper in Ptuj Puhova, ki bosta v soboto odprta do 21. oziroma 20. ure.

Drugače tudi banke in hranilnice

Tudi banke in hranilnice bodo v času božičnih in novoletnih praznikov delale po spremenjenem poslovnem času. Poslovalnice, ki so odprte ob sobotah, bodo v soboto, 24. decembra, in v soboto, 31. decembra 2022, odprte do 12. ure. Poslovalnice v trgovskih centrih bodo poslovale v skladu s pogodbenimi zavezami, so zapisali v združenju bank.

Skrajšan delovnik tudi na silvestrovo

V nedeljo in v ponedeljek bodo trgovine zaprte, obratovale pa bodo le nekatere kavarne in restavracije.

Podobno kot ta konec tedna bo tudi v prihodnjem, saj praznika prav tako padeta na nedeljo (1. januar) in ponedeljek (2. januar.)

Na silvestrovo bodo trgovine Mercatorja in Tuša odprte do 18. ure, Sparove do 17. ure. Dve poslovalnici Tuša (Planet Koper in Ptuj Puhova) bosta tudi 31. decembra delala do 21. oziroma 20. ure. Hofer in Lidl bosta svoje poslovalnice na zadnji dan leta 2022 zaprla ob 17. oziroma 18. uri.

Skladno z leta 2020 sprejeto novelo Zakona o trgovini (ZT-1B) morajo biti trgovine ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Izjema so le prodajalne s površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov na bencinskih servisih, mejnih prehodih, pristaniščih, letališčih, železniških in avtobusnih postajah ter v bolnišnicah. Tako lahko za tisto najbolj nujno v nedeljo in ponedeljek obiščete katerega od bencinskih servisov ali manjših (družinskih) trgovin, ki so lahko prav tako odprte.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.