Trije členi pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja v nasprotju z ustavo

Slovenija 09. Nov 202215:29 0 komentarjev
Ustavno sodišče RS
Denis Sadiković/N1

Ustavno sodišče je razveljavilo tri člene pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki urejajo pravice do obnovitvene rehabilitacije invalidov, do udeležbe v organiziranih skupinah za usposabljanje in do letovanja otrok in šolarjev. Členi so po odločitvi sodišča v nasprotju z ustavo, po kateri lahko le zakonodajalec določi navedene pravice.

Zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti 50., 51. in 52. člena pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja je vložilo računsko sodišče, in sicer v zvezi z revizijo računovodskih izkazov in pravilnosti poslovanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v letu 2018.

Računsko sodišče namreč meni, da so pravila z omenjenimi tremi členi nedopustno zožila obseg pravic do obnovitvene rehabilitacije invalidov, do udeležbe v organiziranih skupinah za usposabljanje ter do letovanja otrok in šolarjev. Pri tem izhaja iz predpostavke, da so te pravice urejene v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju tako, da je plačilo teh storitev v celoti zagotovljeno z obveznim zavarovanjem, v nasprotju s tem pa 50., 51. in 52. člen pravil določajo, da se te pravice le sofinancirajo.

Ustavno sodišče je, kot so zapisali v odločbi, ugotovilo, da 23. člen zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki sicer govori tudi o zdravljenju in rehabilitaciji, ne ureja pravic do obnovitvene rehabilitacije invalidov, do udeležbe v organiziranih skupinah za usposabljanje ter do letovanja otrok in šolarjev, ki jih je ZZZS uredil v 50., 51. in 52. členu pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Navedeno po utemeljitvi ustavnega sodišča pomeni, da je ZZZS z ureditvijo teh pravic v 50., 51. in 52. členu pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja ravnal v nasprotju z določbami ustave, po katerih lahko le zakonodajalec določi pravice do zdravstvenega zavarovanja, ki se zagotavljajo v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja. Prav tako lahko le zakonodajalec določi njihov obseg, ki se v tem okviru zagotavlja.

Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja so tako v 50., 51. in 52. členu samostojno uredila pravice do obnovitvene rehabilitacije invalidov, do udeležbe v organiziranih skupinah za usposabljanje ter do letovanja otrok in šolarjev ter določila, da se te v določenem obsegu zagotavljajo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Pravila so s tem izvirno uredila pravico do zdravstvenega varstva in način njenega uresničevanja, kar je izrecno pridržano zakonu, so pojasnili v odločbi ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče je tako omenjene tri člene pravil razveljavilo. Ob tem so v odločbi opozorili še, da so bile med postopkom pred ustavnim sodiščem sprejete dopolnitve zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je začel veljati 16. oktobra lani, uporabljati pa se bo začel 1. januarja 2023. Takrat bodo 50., 51. in 52. člen pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja prenehali veljati, uporabljati pa se bodo začele nove določbe v tem zakonu, ki urejajo pravice iz omenjenih členov pravil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!