Trije delovni vikendi in devet nočnih – tako naporen delovnik odganja delavce

Koronavirus 25. Avg 202113:44 > 14:28 1 komentar

Na ljubljanski infekcijski kliniki se, kot še marsikje v slovenskem zdravstvu, spopadajo s hudo kadrovsko stisko. Delavci v zdravstveni negi odhajajo na delovna mesta, ki so bližje domu in manj naporna. Kot je povedala predstojnica klinike Tatjana Lejko Zupanc, je to razumljivo, saj so v zadnjih mesecih delali tudi po tri vikende in do devet noči na mesec.

Kadrovska stiska v zdravstvu je strašno velika in tudi globalno na hitro ni rešljiva. “Medicinske sestre potrebujejo določeno izobraževanje, ki traja kar nekaj časa, da so sposobne dela z najtežjimi bolniki,” je povedala predstojnica Infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc.

Kot drug razlog za kadrovsko stisko Lejko Zupanc izpostavlja odhajanje medicinskih sester drugam. “Zdaj je na voljo veliko delovnih mest tudi v domačih krajih, v bližini. Imamo ljudi, ki so se vozili iz Podčetrtka, Celja … ti zdaj dobivajo delo blizu svojega doma. Na voljo so tudi delovna mesta od ponedeljka do petka, brez popoldanskih, brez nočnih, brez vikendov.”

Na infekcijski kliniki so sestre v zadnjih mesecih delale tudi do tri vikende na mesec in osem do devet nočnih izmen. “Lahko si predstavljate, kakšna obremenitev je to. Predvsem za mlade mamice z družinami. Ne čudi me, da odhajajo. Tudi finančna spodbuda ni taka, da bi se komu to izplačalo zaradi denarja,” je opozorila Lejko Zupanc.

“Pri nas na infekcijski sicer nimamo nič postelj zaprtih. Naša intenziva je tudi prej imela deset postelj, zdaj jih imamo 16,” je še dodala.

Nadaljevanje trenda

O kadrovski stiski v zdravstvu smo na N1 že poročali. “Res gre za veliko težavo,” je za N1 povedala pomočnica direktorja UKC Ljubljana za zdravstveno nego Zdenka Mrak. Julija je UKC Ljubljana zapustilo 14 diplomiranih in 7 srednjih medicinskih sester. V avgustu so odpoved delovnega razmerja vložili trije delavci zdravstvene nege, še 12 pa jih je to napovedalo s tako imenovanimi kadrovskimi vlogami. V bolnišnici imajo namreč sistem vnaprejšnjega obveščanja o odpovedih, saj s tem vodstvo pridobi čas, da jih poskusi nadomestiti. Poleg tega je takšno napovedovanje smiselno, ker imajo odhajajoči delavci pogosto zelo veliko neizkoriščenega dopusta.

Takšno število odhodov je skladno s trendom zadnjih let. Težava je, da jim že v preteklosti ni uspelo nadomestiti vseh, ki jih zapustijo. Zadnji dan lanskega leta je bilo v UKC Ljubljana zaposlenih 3.905 delavcev zdravstvene nege, kar za 112 manj od načrta za leto 2020. Iz kliničnega centra jih je lani odšlo 265, prišlo pa jih je 242.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje