Trpinčenje živali kot kaznivo dejanje? Predlog podpira 8.000 državljanov

Slovenija 07. Jul 202319:10 2 komentarja
Pes
PROFIMEDIA

Kruta smrt psa v Kopru, ki ga je moški na sprehod peljal z mopedom, pes pa je med vožnjo omagal, je poslanko SD Meiro Hot spodbudilo k pripravi peticije. V njej predlaga dopolnitev kazenskega zakonika tako, da bi nepotrebno trpinčenje in smrt živali bilo opredeljeno kot kaznivo dejanje. Peticijo je podpisalo okoli 8.000 ljudi.

Socialni demokrati so na svoji spletni strani začeli zbirati podpise za dopolnitev kazenskega zakonika na način, da bi nepotrebno trpinčenje in smrt živali bilo opredeljeno kot kaznivo dejanje. Tovrstni spremembi so naklonjeni tudi na pravosodnem ministrstvu, kjer so za STA napovedali, da bo vključena v jesenske spremembe kazenskega zakonika.

Poslanka SD Meira Hot, ki je avtorica peticije in tudi prva podpisana pod njo, je za STA povedala, da jo je k temu spodbudil “izjemno krut dogodek” v Kopru, po katerem so se nanjo obrnile številne državljanke in državljani.

Gre sicer za dogodek, ko je 62-letnik s svojim mopedom peljal psa na sprehod, ta pa je med vožnjo omagal in poginil, nakar je skrbnik njegovo truplo odvrgel v koš z biološkimi odpadki. Za to mu je bila izrečena zgolj globa, in ne ustrezna kazenska sankcija, so spomnili v besedilu peticije.

Hot: Jasna namera ljudi, da je dovolj sprenevedanja

Hot peticijo, ki ima trenutno okrog 8.000 podpisov, razume kot izraz jasne namere ljudi, da je dovolj sprenevedanja o tem, da je področje zaščite živali zadostno urejeno. Do pozitivnih premikov na tem področju po njenem mnenju prihaja ravno zaradi vse glasnejših pozivov družbe.

Kot primer teh je izpostavila tudi javno predstavitev mnenje v DZ glede novele zakona o zaščiti živali, ki je nastala v najširšem sodelovanju z društvi za zaščito živali in posamezniki in bo potekala prihodnji teden.

Tudi nastanka peticije Hot v prvi vrsti zato ne razume kot političnega dejanja, temveč nadaljevanja jasnih pozivov družbe, da so spremembe na tem področju potrebne. Prav družbi gre v “prvi vrsti zahvala, da tudi večji del politike razume nujnost sprejema boljših zakonodajnih aktov s področja zaščite živali in jih resneje, kot bi jih sicer, obravnava v sklopu svojih pooblastil,” je dodala.

Spremembi naklonjeni tudi na pravosodnem ministrstvu

Na ministrstvu za pravosodje, ki ga sicer vodi ministrica iz kvote SD Dominika Švarc Pipan, so za STA potrdili, da so s pobudo seznanjeni in da kaže na močan odziv družbe glede zaščite živali.

Obstoječa zakonodaja na tem področju delno naslavlja omenjeno problematiko, vendar v njej niso zajeta ravnanja, storjena iz (hude) malomarnosti, so ocenili. Zato bo treba ta vprašanja ustrezno opredeliti v noveli kazenskega zakonika, ki ga bodo na ministrstvu začeli pripravljati predvidoma jeseni.

V oblikovanje normativne ureditve bo ministrstvo vključilo relevantne deležnike s ciljem, da se to področje uredi tudi skozi splošna načela prava, ki izhajajo iz vrednot, etike in morale, so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje