Tudi gasilci zahtevajo dvig za toliko razredov kot zdravniki

Slovenija 03. Feb 202216:53 0 komentarjev
Simbolična gasilci
Žiga Živulovič Jr./BOBO (Slika je simbolična)

Predsedstvo Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije je po torkovi seji, na kateri so obravnavali pričakovanja in zahteve poklicnih gasilcev, na vlado in ministrstvo za obrambo naslovilo zahtevo za takojšen začetek pogajanj za uvrstitev zaposlenih v dejavnosti poklicnega gasilstva v višje plačne razrede.

Kot so danes sporočili iz gasilskega sindikata, je takšni zahtevi botrovalo več dejavnikov, med drugim vse višji stroški osnovnih življenjskih potrebščin, skokovita rast cen energentov, stopnja inflacije, ki niža realno vrednost trenutnih plač, predvsem pa decembrsko zvišanje plačnih razredov zaposlenim v dejavnosti zdravstva in socialnega skrbstva, nazadnje pa ta teden tudi zdravnikom in zobozdravnikom.

Ob tem so poudarili, da poklicni gasilci ne nasprotujejo uvrstitvam omenjenih skupin v višje plačne razrede, nasprotujejo pa temu, da so bile ostale skupine javnih uslužbencev in s tem tudi poklicni gasilci v teh postopkih spregledani. S tem so bila namreč sedanja plačna razmerja, ki izhajajo iz zahtevnosti in odgovornosti delovnih mest, popolnoma porušena.

Pričakuje takšen dvig kot zdravniki

“Poklicni gasilci v okviru enotnega plačnega sistema v javnem sektorju pričakujemo enako obravnavo, kot so jo po zadnjih informacijah deležni zdravniki in zobozdravniki. Pričakujemo uvrstitve v višje plačne razrede za tolikšno število plačnih razredov, za kolikor se bile na podlagi vladnih izhodišč dvignjene uvrstitve delovnih mest zdravnikov in zobozdravnikov,” so zapisali v sindikatu.

Ob tem so vlado in obrambno ministrstvo pozvali, da v najkrajšem možnem času oziroma še ta mesec začnejo pogajanja, na katerih se bodo dogovorili glede višjih plačnih razredov, pri tem pa odgovor pričakujejo najpozneje do konca naslednjega tedna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!