Stavkajoče slovenske zdravnike podpirajo tudi evropski kolegi

Slovenija 16. Jan 202413:03 > 19:12 0 komentarjev
vodstovo fems
Foto: FEMS

Sindikat Fides, ki od ponedeljka dalje stavka, pri boju za boljše plače in delovne pogoje podpira tudi Evropska federacija zaposlenih zdravnikov. "Fidesu bomo pomagali po svojih močeh v imenu najvišje vrednote - zdravja slovenskega naroda," je dejal predsednik evropske federacije Joao De Deus. Zdravniški stavki so se sicer pridružili tudi zdravniki na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), zdravniki na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pa ne stavkajo, saj se njihov položaj ne ureja v kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike.

Stavko Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides podpirajo tudi v Evropski federaciji zaposlenih zdravnikov (Fems). Federacija slovensko vlado poziva k dogovoru z zdravniškim sindikatom in svari pred preseljevanjem zdravnikov v tujino, je v izjavi, ki so jo posredovali iz sindikata, povedal predsednik Femsa Joao De Deus.

Fems slovenske kolege globoko podpira v njihovi želji po boljših delovnih pogojih in boljših plačah, je poudaril De Deus. “V trenutku, ko je v vsej Evropi pomanjkanje zdravnikov v vsaki državi vedno hujše, slovenska vlada namesto pogajanj s sindikatom zdravnikov sprejema ukrepe, ki bodo vodili v vse pogostejše preseljevanje zdravnikov iz Slovenije v druge države, kjer so delovni pogoji, plače in spoštovanje zdravniškega poklica na veliko višji ravni,” je opozoril.

Ob tem je poudaril, da federacija slovensko vlado poziva k dogovorom z zdravniškim sindikatom Fides. Noben zdravnik ne mara stavkati, to je zadnji korak, da se izognejo poslabšanju in propadu nacionalnih zdravstvenih sistemov, je dejal. Druge države EU bi po njegovih besedah sicer cenile pridobitev slovenskih zdravnikov zaradi njihove kakovosti, a na koncu bodo na izgubi Slovenci, je posvaril De Deus.

Zato si v federaciji po njegovih besedah želijo, da bi slovenska vlada prenehala z ukrepi, ki ne spoštujejo zdravniškega poklica, da bi lahko prisluhnila slovenskim zdravnikom, da bi se lahko resno pogajala ter izvajala ukrepe in dogovore, ki so sklenjeni s predstavniki zdravnikov. “Zato bomo Fidesu pomagali po svojih močeh v imenu najvišje vrednote – zdravja slovenskega naroda,” je še napovedal.

NIJZ
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Stavkajo tudi zdravniki na NIJZ, ne pa na ZZZS

Na NIJZ so pojasnili, da organizacija delovnega procesa zdravnikov v času stavke poteka po navodilih Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je organiziran tudi na inštitutu. Stavka poteka v obliki popolne prekinitve dela, z zagotavljanjem minimuma delovnega procesa skladno s predpisi. Zdravniki, zaposleni na NIJZ, obenem opravljajo in izvajajo vse nujne ter preventivne dejavnosti za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni oziroma drugih dejavnikov, ki bi potencialno lahko ogrozili javno zdravje. Kot primer so pri tem navedli področje zdravstvene ekologije, kjer je stalna pripravljenost zagotovljena.

Prav tako na NIJZ skrbijo za nemoteno delovanje drugih sistemov, ki podpirajo opravljanje zdravstvene dejavnosti, denimo za informacijske sisteme, so še navedli.

Medtem pa zdravniki na ZZZS ne stavkajo. Njihov položaj se namreč ureja v okviru celotne dejavnosti ZZZS, torej v okviru kolektivne pogodbe za dejavnost obvezne socialne varnosti, so za STA pojasnili na zavodu.

Sicer pa so na vprašanje o spremljanju posledic zdravniške stavke na NIJZ pojasnili, da mora izvajalec zdravstvene dejavnosti, ki bo bolniku prestavil termin zaradi stavke ali drugih razlogov, naročilo urediti tako, da bolniku dodeli nov datum. O tem mora obvestiti bolnika. Nov termin pa se zabeleži v sistemu eNaročanje. Izvajalec je odgovoren za posredovanje točnih podatkov v sisteme eZdravja, so še dodali.

Na ZZZS pa so navedli, da izvajalce zdravstvenih storitev plačujejo glede na obseg opravljenih zdravstvenih storitev in da manjša realizacija zdravstvenih programov zato pomeni tudi manjša izplačila zavoda. Izvajalci o obsegu opravljenih storitev zavodu poročajo mesečno, in sicer za mesec januar do konca meseca februarja, zato ti podatki pred marcem še ne bodo znani. Sprotne podatke pa imajo posamezni izvajalci zdravstvenih storitev, ki dnevno in tedensko načrtujejo svoj delovni program.

“Stavka bo za bolnike zelo boleča”

Zastopnik pacientovih pravic za območje Ljubljane Marjan Sušelj je prepričan, da bo stavka, če bo trajala dolgo, za bolnike zelo boleča. “Osebno sem kar zaskrbljen, saj iz stikov s pacienti ugotavljam, da je res kar precej stvari, ki so boleče za pacienta. Od čakalnih vrst, izbire osebnega zdravnika, do tega, kar bi se lahko zgodilo zaradi stavke – prelaganja obravnav, zaprtih vrat splošnih ambulant,” je naštel.

Stisk bolnikov je po njegovih besedah zaradi pomanjkljivosti slovenskega zdravstva že sicer veliko. Ob dolgotrajni stavki pa napoveduje, da bodo zaostanke obravnav reševali še dolgo, kot po epidemiji covida-19. “Pričakujem razumno ukrepanje pogajalcev na obeh straneh in da se dokopljejo do sporazuma, ki bo korekten tudi do drugih javnih uslužbencev, predvsem pa do bolnikov,” je povedal Sušelj.

Meni, da zdravniki v svojih zahtevah pretiravajo, saj plače zdravnikov v Sloveniji v primerjavi s plačami zdravnikov v tujini niso visoke, ampak tudi niso nizke v primerjavi s plačami v javnem sektorju ali gospodarstvu v Sloveniji. “Če bo neka skupina izsilila bistvene odskoke, seveda lahko jutri podobne zahteve pričakujemo od drugih profilov,” je prepričan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!