Tudi poslanske plače bodo z aprilom višje. Za koliko?

Slovenija 23. Mar 202312:30 6 komentarjev
Državni zbor
Foto: N1

Poslanci v državnem zboru bodo po novem uvrščeni od 56. do 63. plačnega razreda, njihove osnovne bruto plače bodo znašale od 3.900 do 5.200 evrov.

Tako kot drugim zaposlenim v javnem sektorju se bodo s 1. aprilom plače za en plačni razred zvišale tudi poslancem. Mandatno-volilna komisija državnega zbora je namreč v skladu z oktobra lani sprejeto novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju sprejela sklep o določitvi plačnih razredov za poslance in o njihovi uvrstitvi v plačne razrede.

Poslanci bodo tako po novem uvrščeni od 56. do 63. plačnega razreda, odvisno od funkcij, ki jih imajo v parlamentu. V najvišji, 63. plačni razred z osnovno plačo 5.236 evrov bruto sodijo vodje poslanskih skupin, ki imajo več kot 20 poslancev. V tem mandatu sta takšni poslanski skupini dve: poslanska skupina Svobode, ki jo vodi Borut Sajovic, ter poslanska skupina SDS, katere vodja je Jelka Godec.

V ta plačni razred sicer v skladu z zakonsko novelo – današnji sklep mandatno-volilne komisije sicer o tem ne govori – sodijo tudi podpredsedniki državnega zbora Meira Hot, Danijel Krivec in Nataša Sukič. Predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič pa spremenjeni zakon uvršča v novi 66. razred z osnovno plačo 5.889 evrov.

Evri, denar
PROFIMEDIA

Vodje poslanskih skupin z manj kot 20 poslanci, torej NSi, SD, Levice in poslancev narodnih skupnosti, po novem sodijo 61. plačni razred, njihova plača bo znašala 4.841 evrov bruto. Enako plačo bodo imeli tudi predsedniki vseh parlamentarnih delovnih teles.

Po 4.303 evrov osnovne bruto plače bodo po novem prejemali namestniki vodij poslanskih skupin, ki bodo uvrščeni v 58. plačni razred. Poslanske skupine z več kot 20 poslanci imajo po dva namestnika, preostale pa po enega.

V 57. plačni razred sodijo podpredsedniki delovnih teles, njihova osnovna bruto plača bo po novem znašala 4.138 evrov. Osnovna plača vseh preostalih poslancev pa bo znašala 3.979 evrov bruto.

Dodatki, z izjemo dodatka za delovno dobo, poslancem ne pripadajo, kot preostali javni uslužbenci pa so upravičeni do povračila stroškov v zvezi z delom. Poleg tega prejemajo mesečni pavšal za pokrivanje stroškov pri opravljanju funkcije v volilni enoti v višini od 500 do 800 evrov, odvisno od oddaljenosti stalnega prebivališča od sedeža državnega zbora, posebej pa še sredstva za pokrivanje stroškov delovanja poslanskih pisarn.

Mandatno-volilna komisija je sicer nov sklep o določitvi plačnih razredov poslancev sprejela na podlagi novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki ga je državni zbor sprejel oktobra lani. Ta sledi dogovoru med vlado in sindikati javnega sektorja, ki zaposlenim v javnem sektorju prinaša višje plače.

Dogovor je prinesel zvišanje vrednosti plačnih razredov za 4,5 odstotka z oktobrom 2022 ter dvig plač za en plačni razred s 1. aprilom letos za vse. S sprejeto novelo je bila tako določena nova plačna lestvica z novimi vrednostmi plačnih razredov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje