Tudi tokrat prenos shoda, a ne na televiziji, ampak na spletu

Slovenija 08. Mar 202309:03 7 komentarjev
Protest proti nasilju nad ženskami 2020
Protest proti nasilju nad ženskami leta 2020. Foto: Žiga Živulović/BOBO

Radiotelevizija Slovenija je na svoj spored uvrstila tudi feministični protest, ki ga organizirajo v društvu Iskra. A tudi tega ne bo prenašala na prvem programu, kjer je prenašala protest upokojencev, niti na tretjem, kjer je prenašala podnebni štrajk, ampak na spletnem programu MMC TV.

Odločitev Televizije Slovenija, da neposredno prenaša shod upokojencev, je sprožila polemike, ali gre za upravičeno potezo odgovornih na televiziji. Zdaj enako medijsko obravnavo pričakujejo tudi drugi aktivisti. Najprej so se oglasili Mladi za podnebno pravičnost, ki so minuli petek organizirali podnebni štrajk, nato pa so prenos protesta zahtevali tudi v društvu Iskra, ki na dan žensk na Kongresnem trgu v Ljubljani organizira feministični protest s sporočilom “patriarhat ubija”.

“Osmi marec ni dan praznovanja in slavja, ampak dan upora, štrajka ter protestov. Na protestu ob 8. marcu bomo zahtevale, da se s patriarhatom soočimo. Od pristojnih institucij bomo zahtevale ukrepe, od družbe pa, da spolnega nasilja ne tolerira več,” so v pozivu na feministični protest zapisale članice društva Iskra. Tudi one pričakujejo prenos shoda na Radioteleviziji Slovenija (RTVS). “Sicer bomo to razumele kot namerno diskriminacijo žensk,” so sporočile.

Pregledale so tudi televizijski spored RTVS za današnji dan in ugotovile, da bi prenos shoda “pripomogel k pestrosti televizijskega programa, saj smo za 8. marec na sporedu 1. in 2. programa v popoldanskih urah zasledile zgolj ponovitve že predvajanih oddaj”.

Tudi prenos feminističnega shoda na sporedu

RTVS je prenos shoda kasneje uvrstila na današnji spored. Medtem ko so protest upokojencev prenašali na prvem programu, prenos pa je v studiu, v katerem običajno snemajo Dnevnik in Odmeve, vodila Vida Petrovčič, so podnebni shod umestili na tretji program, ki je običajno namenjen prenosom sej državnega zbora in parlamentarnih odborov.

RTV
posnetek zaslona RTVS

Današnjemu feminističnemu protestu pa so namenili mesto na MMC TV programu. Gre za program, ki je dostopen zgolj prek spleta. RTVS na njem običajno prenaša seje odborov državnega zbora, če hkrati poteka več sej in je ena izmed njih v istem terminu že umeščena na tretji program. Danes bodo tako na tem programu poleg protesta prenašali še sejo odbora za finance, sicer pa je na današnjem sporedu tega programa le še infokanal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje