Nova zahteva za prenos protesta na Televiziji Slovenija

Slovenija 07. Mar 202309:27 9 komentarjev
RTV kamera
Luka Dakskobler/BOBO

Potem ko je Televizija Slovenija prejšnji teden prenašala shod upokojencev in podnebni štrajk, zdaj podobno pričakujejo tudi v društvu Iskra, ki na dan žena na Kongresnem trgu v Ljubljani organizira feministični protest s sporočilom "patriarhat ubija".

“Osmi marec ni dan praznovanja in slavja, ampak dan upora, štrajka ter protestov. Na protestu ob 8. marcu bomo zahtevale, da se s patriarhatom soočimo. Od pristojnih institucij bomo zahtevale ukrepe, od družbe pa, da spolnega nasilja ne tolerira več,” so v pozivu na feministični protest zapisale članice društva Iskra.

Podobno kot v primerih shodov upokojencev in mladih za podnebno pravičnost tudi one pričakujejo prenos shoda na Radioteleviziji Slovenija (RTVS). “Sicer bomo to razumele kot namerno diskriminacijo žensk,” so sporočile.

“Informiranje vseh Slovenk in Slovencev o pojavnosti nasilja nad ženskami je ključnega pomena. Javna ter neodvisna RTV Slovenija se mora tega zavedati in opraviti svojo nalogo. Prenos shoda v živo je brez dvoma v javnem interesu,” so članice društva dodale zahtevi za prenos na RTVS.

Ob tem verjamejo, da bi prenos shoda “mnogo pripomogel k pestrosti televizijskega programa, saj smo za 8. marec na sporedu 1. in 2. programa v popoldanskih urah zasledile zgolj ponovitve že predvajanih oddaj”.

Preberite še: Pavel Rupar: Ne želite si, da iz te množice naredimo stranko upokojencev

Pozivi k prenosom se vrstijo

Vodstvo RTVS je shod upokojencev 1. marca prenašalo na svojem prvem programu. Takrat je direktor TV Slovenija Uroš Urbanija na Twitterju zapisal, da so se za prenos odločili, ker so “zavezani javnosti”, voditeljica prenosa shoda Vida Petrovčič pa je dejala, da je “RTV Slovenija v preteklosti na različnih platformah praviloma redno omogočala prenose takšnih in drugačnih protestov ali shodov”.

“Na podlagi dosedanjih praks in v skladu s poslanstvom javne televizije in pravico javnosti do obveščenosti se je vodstvo TV Slovenija odločilo, da bo v okviru programskih zmožnosti neposredno prenašalo vse pomembnejše javne shode in proteste v Sloveniji,” je dejala Petrovčič.

Preberite še: Podnebni štrajk: mladi zavzeli bežigrajski stadion, policisti so jih popisali

V nasprotju s shodom upokojencev pa je RTVS podnebni štrajk prenašala na tretjem programu.

V vabilu na sredin shod so članice društva Iskra zapisale, da osmi marec ni dan praznovanja in slavja, ampak dan upora, štrajka ter protestov. “Na protestu ob 8. marcu bomo zahtevale, da se s patriarhatom soočimo. Od pristojnih institucij bomo zahtevale ukrepe, od družbe pa, da spolnega nasilja ne tolerira več,” so zapisale.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje