Podnebni štrajk bodo prenašali, a ne na prvem, temveč na tretjem programu

Slovenija 02. Mar 202308:29 > 21:54 49 komentarjev
Črt Piksi/Mladi za podnebno pravičnost

Odločitev Televizije Slovenija, da neposredno prenaša shod upokojencev, je sprožila polemike, ali gre za upravičeno potezo odgovornih na televiziji. Zdaj enako medijsko obravnavo pričakujejo tudi v mladinski organizaciji Mladi za podnebno pravičnost, ki v petek pripravlja podnebni štrajk. "Če neposrednega prenosa ne bo, bomo to razumeli kot neenako, diskriminatorno in politično motivirano obravnavo," so poudarili na novinarski konferenci. RTV je kasneje protest le uvrstila na petkov spored, a ga ne bo prenašala na prvem programu.

Potem ko je TV Slovenija neposredno prenašala protest upokojencev, zdaj enako obravnavo pričakujejo tudi Mladi za podnebno pravičnost, ki v petek pripravljajo protest v Ljubljani in Mariboru.

Preberite še: Na shodu tudi prepir zaradi transparenta “zloraba upokojencev”

“Če neposrednega prenosa ne bo, bomo to razumeli kot neenako, diskriminatorno in politično motivirano obravnavo,” so poudarili v organizaciji Mladi za podnebno pravičnost na novinarski konferenci.

Podnebna kriza ima katastrofalne razsežnosti. “Čas za ukrepanje se je skoraj že iztekel. Svojo odgovornost nosijo tudi mediji, ki bi morali temu problemu nameniti največjo mero pozornosti, resnosti, vendar pa so z mislimi drugje,” so poudarili in dodali, da je informiranje prebivalcev o podnebnih spremembah ključnega pomena. “Javna ter neodvisna RTV Slovenija se mora tega zavedati in opraviti svojo nalogo. Prenos shoda v živo je brez dvoma v javnem interesu,” so jasni.

Po njihovih navedbah je podnebna kriza največja kriza trenutnega časa. “Mladi na ta problem opozarjamo, iščemo alternative in predlagamo rešitve. Želimo biti slišani in upoštevani. RTV Slovenija tu igra pomembno vlogo.”

Črt Piksi/Mladi za podnebno pravičnost

RTVS: Shode in proteste bomo prenašali po svojih zmožnostih

Vodstvo TV Slovenija je pred dnevi poudarilo, da bodo na javni televiziji prenašali pomembnejše javne shode in proteste, a po svojih zmožnostih. “RTV Slovenija je v preteklosti na različnih platformah praviloma redno omogočala prenose takšnih in drugačnih protestov ali shodov. Na podlagi dosedanjih praks in v skladu s poslanstvom javne televizije in pravico javnosti do obveščenosti se je vodstvo TV Slovenija odločilo, da bo v okviru programskih zmožnosti neposredno prenašalo vse pomembnejše javne shode in proteste v Sloveniji. Dogodki morajo biti vnaprej prijavljeni in organizirani v skladu z zakonodajo, ki velja za to področje,” je v uvodu sredinega prenosa shoda upokojencev napovedala voditeljica Vida Petrovčič. Protestni shod Mladih za podnebno pravičnost je v Ljubljani prijavljen.

Preberite še: Zdravniška zbornica o ponedeljkovi oddaji Arena: “Bili smo osupli”

Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija je pred dnevi nad vprašanjem STA, zakaj se je RTV odločila, da bo protest upokojencev prenašala, izrazil rahlo začudenje. “Ideje nekaterih medijev, da bi morala RTV shod cenzurirati, so bizarne,” je zapisal na Twitterju Urbanija. Novinarjem Slovenske tiskovne agencije je odgovoril, da verjame, da bi si želeli samo oni prenašati shode, kar so po njegovih besedah počeli v preteklosti, in dodal: “Toda od naših urednikov res ne morete pričakovati in zahtevati, da bi vam v korist in nam v škodo cenzurirali shod.”

Za pojasnila, ali bodo podnebni štrajk prenašali v živo, smo se obrnili na TV Slovenija. Zvečer so nam potrdili, da bodo gledalci Televizije Slovenija omenjeni shod lahko spremljali na tretjem programu od 13. ure naprej. V odgovoru so pred tem navedli tudi, da je “RTV Slovenija v preteklosti na različnih platformah že zagotavljala prenose v živo za najrazličnejše proteste. Odločitev o prenosu protestov je odvisna od programskih in produkcijskih zmožnosti javnega medijskega servisa kot tudi od uredniške presoje,” so zapisali in dodali, da bi lahko ob zadostnih finančnih sredstvih, ki so neposredno povezana z odločitvijo ustanovitelja o višini RTV-prispevka, “nedvomno zagotovili več prenosov dogodkov, ki so tako ali drugače pomembni in relevantni za prihodnost slovenske družbe”.

RTV bo podnebni protest tako vendarle prenašala, a ne na prvem programu, kot je protest upokojencev, temveč na tretjem programu, ki je običajno namenjen prenosom sej državnega zbora in parlamentarnih odborov. V napovedi so na RTV zapisali, da Mladi za podnebno pravičnost tudi letos organizirajo podnebni protest, saj se kljub vznemirljivim dogodkom po vsem svetu o podnebni krizi niti ne govori niti se je ne rešuje z ustrezno resnostjo. “Podnebna kriza je boj, ki presega okoljevarstveno sfero, zato so letos izbrali slogan: ‘Obljube razne, še vedno prazne!'”

Spletni Večer sporoča, da prvič v 24-letni zgodovini TV Slovenija ne bo prenašala prireditve Bob leta. Takšno odločitev je po njihovih navedbah sprejelo vodstvo televizije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje